Mobiteli

Apple i Samsung osuđeni zbog usporavanja svojih telefona

25/10/2018

Italijanski istražitelji su ustanovili da su ažuriranja mobilnih telefona napravljena tako da opterećuju starije modele kako bi se korisnici natjerali da uzmu noviji uređaj, zbog čega je sud osudio Apple i Samsung na milionske kazne.

Apple i Samsung su kažnjeni sa ukupno 17 miliona eura (11 Apple, 6 Samsung) zbog usporavanja starijih telefona putem ažuriranja softvera. Oni su, po mišljenju suda, na taj način skraćivali radni vijek starijih modela telefona, tjerajući korisnike na novu kupovinu.

Istraga je pokrenuta početkom godine kada je ustanovljeno da se neki telefoni usporavaju nakon što se uradi update. U presudi se ističe da su “Apple i Samsung implementirali nepoštenu komercijalnu praksu”. Dodaje se da su ažuriranja “izazvala ozbiljne kvarove i značajno smanjila performanse, kako bi se ubrzao proces zamjene telefona.”

I dok se donekle podrazumijeva da novi softver potencijalno ugrozi starije modele, obično se korisnici upozoravaju prije instalacije updatea. To se u ovom slučaju nije desilo, niti je omogućeno da se vrati originalna funkcionalnost uređaja. Tako se navodi da je Samsung ohrabrivao Galaxy Note 4 korisnike da instaliraju novu verziju Google Android operativnog sistema. Kako je nova verzija namenjena novijem Galaxy Note 7 modelu, korisnici starijeg uređaja su se suočili sa usporavanjem rada.

Slično se ponašao i Apple koji je rekao iPhone 6 korisnicima da instaliraju OS koji je dizajniran za iPhone 7, što je napravilo dosta problema. Zbog toga su Apple i Samsung kažnjeni sa po pet miliona eura. Američka kompanija je dobila dodatnih 5 miliona kazne jer nisu upozorili na efekat koji će se izazvati prilikom rada sa iPhone 6 baterijom.

Kompanija iz Kupertina se kasnije izvinila, priznavši da su namjerno usporavali iPhone uređaje kako bi se izbjegla gašenja. Ipak, nikad nisu priznali da su namjerno skraćivali život telefonima. Apple se kasnije ipak izvinio zbog takvog ponašanja, nudeći zamjenu baterije po sniženoj cijeni. Pored toga, implementiran je i softver koji omogućava isključivanje opcije usporavanja procesora telefona.

Samsung, za razliku od Applea, nije imala problema ove prirode – do sada. Oni su odbili da priznaju da su namjerno usporavali uređaje:

“Samsung nije izbacio softversko ažuriranje koje bi smanjilo performanse Galaxy Note 4 telefona. Naprotiv, Samsung je uvijek izbacivao softver koji omogućava svim korisnicima da imaju najbolje moguće isksutvo.”

Interesantno je da ovo nije jedina tužba, jer se francusko pravosuđe uveliko priprema da podigne optužnice po istim osnovama. Francuske kazne su ipak oštrije, pa tako sankcije podrazumijevaju kaznu do 5% prihoda kompanije, pa sve do zatvorske kazne. Iako su Apple i Samsung veliki rivali, ipak sarađuju zajedno pa tako Samsung kreira displeje za Apple uređaje. To ih ipak ne spriječava da se tuže za svaku nedoumicu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.