najave

Apple planira da predstavi iPhone SE 2, cijena će mu biti do 500 dolara?

iPhone SE 2

Prodaja iPhonea je u nekoliko posljednjih kvartala u vidljivom i osjetnom opadanju

Nikkei Asian Report je nedavno objavio da Apple planira da sljedeće godine predstavi telefon čija cena ne bi prelazila 500 dolara, koji bi praktično nasledio iPhone SE iz 2016. godine.

U petak je jedan od najpoznatijih Apple analitičara Ming Chi-Kuo, najavio da će početkom sljedeće godine kompanija lansirati kompaktan i jeftin telefon sa unaprijeđenim performansama.

U svom predviđanju Kuo je naveo da bi novi telefon trebalo da ima najnoviji A13 Bionic čip i 3 GB RAM-a. Ako to uparimo sa nekim ranijim predviđanjima koji govore da bi telefon mogao da posjeduje displej od 4.7 inča (mada je to lako promjenjiva kategorija kada su glasine u pitanju), možemo da pokušamo da sklopimo sliku novog telefona.

Inače, još prije dvije godine na Internetu se pojavio veliki broj “procurelih“ slika iPhone SE 2 telefona, ali Apple ga nikad nije zvanično predstavio. Te slike su podsjećale na iPhone 8 koji je objavljen iste godine, pa se nagađa da bi upravo taj telefon mogao da bude osnova SE 2 modela.

Kuo napominje da bi predstavljanje iPhone SE 2 telefona i te kako imalo smisla, s obzirom da više od 100 miliona korisnika i dalje upotrebljava iPhone 6, za koga nije predviđen najnoviji iOS 13 update. Za takve korisnike iPhone SE 2 bi bio idealan telefon za upgrade.

Postoji još jedan razlog zašto Kuo vjeruje da ćemo uskoro dočekati SE 2 telefon – naime, prodaja iPhonea je u nekoliko posljednjih kvartala u vidljivom i osjetnom opadanju. Očekuje se da će novi iPhone 11 možda uspjeti da uspori taj trend, jeftiniji model bi sigurno Appleu dodao značajan vjetar u leđa.