Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

11

Apple predstavio novi iPhone, ima i Pro verziju za one koji “žele samo najbolje”

iphone

Apple obećava da će iPhone 11 imati sat vremena duže trajanje baterije od iPhonea XR

Kao i obično, praktički sve o čemu se nagađalo mjesecima ranije i ostvarilo se.
Novi iPhone zove se iPhone 11 i dizajn prednje strane nije se skoro uopće promijenio. Nove su zato boje koje prekrivaju i metalni okvir koji spaja staklene panele – crvena, crna, zelena, žuta, ljubičasta – te “grba” dvostruke kamere na poleđini.

Kamere se nalaze u zaobljenom četverokutu, glavna kamera je 12-megapikselna, a druga je ultraširokokutna, koja omogućuje “zoom out” od 2X.

Apple napokon uvodi Night Mode, opciju snimanja boljih fotografija u uslovima lošeg osvjetljenja. Puno pažnje posvećeno je videu. Unaprijeđena je stabilizacija, za video se može koristiti i širokokutna leća. Podržana je 4K rezolucija pri 60fps.

Prednja TrueDepth kamera sada ima 12 megapikselni senzor, također snima 4K video (pri 30fps) te prvi put snima slow motion video. Apple ih naziva slofies (Slo Mo Selfies).

iPhone 11 je pogonjen sistemskim čipom A13 Bionic, za koji Apple navodi da je najbrži čipset u pametnim telefonima danas, s najbržim grafičkim procesorom na svijetu.

Cijena iPhonea 11 bit će od 699 dolara nadalje.

Apple obećava da će iPhone 11 imati sat vremena duže trajanje baterije od iPhonea XR. Ima bežično punjenje, FaceID…

Za “one koji žele samo najbolje”, kaže Tim Cook, “pripremili smo nešto posebno” – iPhone Pro.

iPhone Pro, prvi Appleov telefon s tim sufiksom, također ima samo jednu značajnu dizajnersku promjenu – na grbi kamere, samo što Pro ima trostruku kameru. Nova je “ponoćno” zelena boja, uz već standardne crnu, bijelu i zlatnu.

Postoje dva modela, 5,8-inčni i 6,5 inčni iPhone Pro Max, a Apple tvrdi da ti OLED zasloni imaju maksimalnu svjetlinu od 1200 nita. Podržava HDR10, Dolby Vision i Dolby Stereo. Apple je ekranu dao novo ime – Super Retina XDR.