Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vraća se "se"

Apple predstavio novi jeftini iPhone

New Project (16)

Druga generacija SE serije od prethodne se razlikuje samo u jednom pogledu, uređaj više nije malen i sa svojim 4,7-inčnim zaslonom izgleda gotovo identično kao iPhone 8

Apple je krajem 2018. razočarao mnoge svoje kupce prestavši proizvoditi manji i jeftiniji iPhone SE, a njihova je ideja bila usmjeriti pažnju na skuplje uređaje kako bi povećali zaradu. No, iPhone SE se vratio.

Naime, u protekle dvije godine najzanimljivije stvari počele su se događati upravo u budget i mid-range ponudi pametnih telefona, što su u prvom redu iskoristili kineski proizvođači koji su u svoje jeftine i srednje skupe telefone ubacili tehnologiju koja je velik broj kupaca uvjerila da je to i više snage nego što im je potrebno.

To je postalo jasno i Appleu koji je svoju ponudu također pojačao jeftinijim XS i XR modelima koji su često dobijali visoke ocjene, a oduševili su i kupce koji su za svoj novac dobili sasvim pristojan pametni telefon koji zadovoljava sve potrebe prosječnog korisnika.

Druga generacija SE serije od prethodne se razlikuje samo u jednom pogledu, uređaj više nije malen i sa svojim 4,7-inčnim zaslonom izgleda gotovo identično kao iPhone 8.

Njegova je cijena 400 dolara za 64 gigabajta, a dolazi i u verzijama sa 128 i 256 gigabajta memorije. Prednarudžbe počinju primati 17. aprila, a u prodaju kreće sedam dana kasnije.

Ono što je najbitnije naglasiti jest snaga procesora jer Apple je u novi SE ubacio svoj A13 Bionic čip koji se nalazi i u prošlogodišnjem iPhoneu 11 Pro. Drugim riječima, novi SE bit će neusporedivo jači u odnosu na prvu generaciju, a to će se pozitivno odraziti i na kvalitetu fotografija.

U svakom drugom pogledu radi se o starijoj tehnologiji smještenoj u kućište od stakla i aluminija, ali to vjerovatno neće previše smetati korisnicima koji za ovu cijenu od Applea vjerovatno ni ne očekuju više.

Tu je i LCD zaslon, uređaj ima tipku Home s TouchID tehnologijom, haptičko sučelje, Lightning konektor (Apple se još uvijek opire USB-C-u), bežično punjenje (s opcijom brzog punjenja), vodootporan je, ima snažnu bateriju, a jedina “zamjerka” je to da se ne radi se o 5G iPhoneu (neki nagađaju da se Apple u ovu utrku neće uključiti do iduće godine).