Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Mobiteli

Bug “crna tačka smrti” gori je od WhatsAppove tekstualne bombe

13/05/2018

Ako ste iPhoneov korisnik, sada imate još jedan razlog da se bojite poruka koje mogu srušiti vaš uređaj. Ne mislimo na nedavno primjećenu “WhatsApp tekst bombu”, već na novi bug nazvan “crna tačka smrti”, piše Mirror.

Otvaranje takve poruke srušiti će iOS-ovu aplikaciju za razmjenu poruka, a vaš će iPhone ili iPad potpuno prestati reagirati. Radi slično kao i WhatsApp bug te prepuni telefon hiljadama komada teksta u unicodeu. No ono što ga čini još gorim je da nema jednostavnog načina za brisanje poruke jednom kada ju dobijete.

Svako ko otvori poruku jednostavno će vidjeti kako ekran iPhonea postane prazan i takav će i ostati sve dok Apple ne objavi način na koji se može popraviti. Restartiranje ne radi jer će uređaj samo nastaviti ponovo učitavati tekst te samim time rušiti telefon. Jedina vam je nada da na silu zatvorite aplikaciju iMessages.

To možete napraviti na nekoliko načina. Možete preko 3D Toucha pritisnuti i držati Messages ikonu, a zatim pritisnuti “New MessageW kako biste ponovno dobili pristup. Zatim možete poništiti novu poruku, nakon čega ćete se vratiti na vaš popis iMessage razgovora. Zatim pritisnite gumb Edit i izbrišite poruku s bugom. Ali ako imate stariji model iPhonea to možda nećete biti u stanju napraviti. Drugi je način da zatražite od Siri da pokrene novi razgovor. To će vam isto vratiti pristup svim porukama.

Bug je nazvan “crna tačka smrti” jer sve što je vidljivo u poruci je emoji crna točka. No uz tu crnu točku nalaze se hiljade i hiljade nevidljivih znakova koji preopterete procesor i sruše operativni sistem. Bug isto tako može onesposobiti iPade, a što je uređaj stariji, to je ranjiviji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.