Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dok čekamo iPhone 8 kineski div sve je bliže Appleu

huawei

Ogromni uspjeh iPhonea posljednjih godina učinio je da Apple bude drugi najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, ali bi tu poziciju veoma brzo mogao izgubiti, piše BiznisInfo.

Dok je prodala Appleovih telefona ove godine bila slična onoj iz 2016. godine, njegov veliki rival, kineski Huawei napravio je veliki napredak.

Istraživačka firma Canalys objavila je izvještaj koji pokazuje da je prodaja Applea porasla samo 2 posto u drugom kvartalu ove godine. S druge strane, prodaja Huaweija skočila je za čak 20 posto.

Huawei je prodao 38 miliona telefona i primakao se na korak od Applea koji je u istom periodu prodao 41 milion primjeraka. Samsung je i dalje na vrhu liste sa 79 miliona prodatih uređaja.

Slijede još dvije azijske firme, Oppo i Xiaomi, koje su zabilježile rast od 44 posto i 52 posto.

Ukupno je u drugom tromjesečju ove godine prodato 340 miliona smartphonea, što je porast od 4 posto na godišnjoj bazi.

Ključno pitanje koje se sada postavlja u ovoj grani industrije je da li će Apple izgubiti drugu poziciju? To djelimično zavisi od iPhonea 8, koji će biti predstavljen u septembru, deset godina nakon što je u prodaju pušten prvi iPhone.

Ako ovaj telefon ispuni očekivanja kupaca, to bi mogao biti veliki podstrek za Apple.

– Apple je u drugom kvartalu ove godine imao tržišni udio u svijetu od 11 posto, što je pad u odnosu na 12 posto iz prošle godine. Appleov iPhone je izašao iz mode u Kini što je ograničilo njegov učinak na globalnom nivou, pojasnio je Neil Mawston, izvršni direktor u firmi Strategy Analytics.

Pažnja javnosti sada je uperena u novi iPhone 8. Ostaje da se vidi hoće li on biti dovoljno interesantan da oživi rast prodaje, naročito u posljednjem kvartalu ove godine, kada je sezona šopinga u zapadnim zemljama.

No, bez obzira na učinak iPhonea 8, jasna je činjenica da Huawei puše za vratom Appleu.

Huawei sa svojim uređajima bilježi odlične rezultate širom Azije, Evrope i Afrike, i sigurno je da će Apple nervozno gledati preko svog ramena u narednom periodu.