brazil

Država dodijelila Appleu milionsku kaznu jer punjač ne dolazi s novim iPhoneom

Apple je, podsjetimo, krajem prošle godine najavio da će svi njihovi nadolazeći iPhonei dolaziti bez punjača kako bi smanjili pakovanje i pomogli pri očuvanju okoliša

Appleova “ekološki osviještena odluka” da isporučuje uređaje bez slušalica i punjača negativno je rezonovala kod brazilskih vlasti koje su nedavno kompaniji naplatili novčanu kaznu.

Brazilska agencija za zaštitu potrošača u Sao Paulu nedavno je Appleu dodijelila 2 miliona dolara kazne zbog neisporuke punjača u kutijama najnovijeg modela iPhonea, prenosi 9to5Mac. Procon-SP navodi da je Apple učestvovao u “lažnom reklamiranju i prodaji uređaja bez punjača i pod nepoštenim uvjetima”.

Apple je, podsjetimo, krajem prošle godine najavio da će svi njihovi nadolazeći iPhonei dolaziti bez punjača kako bi smanjili pakovanje i pomogli pri očuvanju okoliša. Procon je pitao hoće li Apple sniziti cijenu iPhonea 12 ako uređaj ne dolazi s punjačem, no nisu dobili odgovor. Agencija je američkog proizvođača također optužila zbog manjka podrške korisnicima čiji su se uređaji “susreli sa poteškoćama nakon nekoliko novih softverskih nadogradnji”. Glasnogovornik organizacije navodi da Apple “mora poštovati ove zakone i ustanove”.

Što se same kazne tiče, ona vjerovatno neće uzrokovati propast Applea koji je samo u prvom kvartalu ove godine zaradio 111.4 milijarde dolara.