Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Facebook izmislio novu mjernu jedinicu vremena

faceboook

Kada ste Facebook, kada ste dovoljno veliki, moćni i globalno dominantni onda vam je dopušteno sve, pa čak i definisanje nove jedinice vremena.

Naravno, riječ je o šali, zapravo polovica prethodne rečenice je istinita, jer su u Facebooku doista osmislili novu jedinicu vremena koju su nazvali “flick”. Ali, napravili su to s logičnim razlogom, a ideja je stigla iz laboratorija VR Oculusa i vezana je uz video produkciju odnosno video sadržaje općenito.

Naime, upravo u tom segmentu je oduvijek bilo dosta nedoumica vezanih uz fps (frame per second) odnosno broj sličica u jednoj sekundi.

A kako sve vezano uz video praktički počiva na fps izračunima tako su u Facebooku odlučili definisati spomenuti “flick” čija je vrijednost u komparaciji sa sekundama tačno 1/705.600.000.

U odnosu na dosadašnje računanje koje se većinom vezano uz nanosekunde, “flick” iznosi nešto malo više od 1.41 nanosekundi, ali to nije najvažnije. Temelj cijele ove priče leži u činjenici kako je brojka 705.600.000 djeljiv sa svim brojevima koji su inače standard u video produkciji, a tiču se frekvencije video zapisa koje su najčešće izražene u Hertzima.

Zvuči kompleksno i jest kompleksno, ali bi trebalo pojednostaviti priču oko produkcije video zapisa.

S Facebookovim “flicksima” bi svi koji se bave video produkcijom dobiti jednostavniji način sinhronizacije video zapisa, neovisno o tome u kojem formatu dolazi ili na kojoj je frekvenciji snimljen; 24hz, 25hz, 30hz… Svaki frame, to jest svaka sličica će s novom Facebookovom mjernom jedinicom biti iskazana kao cijeli broj čime će se, barem tako vjeruju u Facebooku, pojednostaviti cijela ova problematika.

“Flicks” i sve uz njega već je dostupan na repozitoriju GitHub, pa ako nekoga zanima…