Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Futurewei Technologies"

Huawei otpustio 600 radnika u SAD-u zbog “crne liste”

huawei

Zbog stavljanja na crnu listu Futureweiju je zakonski onemogućeno prenositi osjetljive tehnologije svojoj matičnoj kompaniji

Kineski Huawei Technologies u utorak je saopćio kako je otpustio više od dvije trećine od 850 zaposlenih u svojoj istraživačkoj podružnici Futurewei Technologies u SAD-u.

Futurewei je izvijestio kako je ukinuto više od 600 radnih mjesta. Podružnica, osnovana dijelom radi saradnje sa univerzitetima i istraživačima, zabilježila je prošle godine 510 miliona dolara operativnih troškova.

Američko ministarstvo trgovine je u maju Huawei, najvećeg svjetskog proizvođača telekomunikacijske opreme, stavilo na crnu listu organizacija koje predstavljaju nacionalni sigurnosni rizik.

Huawei je saopćio kako su otkazi, koji su stupili na snagu 22. jula, prouzrokovani “smanjenjem poslovanja” uzrokovanog potezima američke vlade.

Zbog stavljanja na crnu listu Futureweiju je zakonski onemogućeno prenositi osjetljive tehnologije svojoj matičnoj kompaniji.

Kompanija Futurewei je započela otpuštati radnike u ponedjeljak, izvijestio je Reuters.

Jedan od zaposlenika, koji nije otpušten, za Reuters je rekao kako se poslovanje zaustavilo otkako je Huawei stavljen na crnu listu.

“Huawei je 17. maja zatražio od svih zaposlenika Futureweija da sve učitaju na Huaweijev računarni oblak, neposredno nego što je zabrana stupila na snagu. Nakon toga je Futurewei prestao raditi bilo kakav posao – gotovo se zaustavilo cijelo poslovanje”, rekao je zaposlenik.