uspješna godina

Huawei u 2018. prodao rekordnih 200 miliona mobitela

huawei

Najveće zasluge za ovako veliku prodaju pripisuju uspjehu modela P20, Mate 20 i Honor 10

Huawei iza sebe ima vrlo uspješnu, ali i ponešto kontraverznu godinu. Osim što su na tržište lansirali ponajbolje mobitele današnjice, i što za nadolazeći period razvijaju još bolje modele, finansijska direktorica im je pritvorena u Kanadi i čeka izručenje u SAD, dok neke zemlje stavljaju njihove proizvode na crne liste potencijalno opasnih.

Ovako turbulentnu godinu Huawei će ipak završiti s jednom pozitivnom viješću.

Kako su se pohvalili na društvenim mrežama, tokom 2018. godine na tržište je iz Huaweijevih pogona isporučeno preko 200 miliona mobitela.

Prvi put ova se količina u planovima kompanije našla u avgustu, kada su godišnji planovi revidirani s prvobitno planiranih 180 na 200 miliona. Planirani broj mobitela iz tvornice je izišao dan prije Božića.

Najveće zasluge za ovako veliku prodaju pripisuju uspjehu modela P20, Mate 20 i Honor 10.

Iz kompanije poručuju da je ovaj rekord još značajniji ako se prisjetimo da je lani Huawei isporučio 153 miliona mobitela, a 2010. godine njih tek 3 miliona.

Ove je godine postignut još jedan veliki rezultat – u drugom kvartalu Huawei je po isporukama pretekao Apple i postao drugi najveći globalni proizvođač mobitela, gledano po broju prodanih komada. Od tada se svugdje u svijetu nalaze u prva tri proizvođača.