Mobiteli

"Tihi način rada"

Instagram uvodi nove opcije, neke od njih su veoma važne

20/01/2023
Foto: Unsplash

Instagram također uvodi opcije koje korisnicima daju veću kontrolu nad onim što se prikazuje u njihovom „feedu“

Novu opciju pod nazivom „tihi način rada“ Instagram je najavio jučer. Ova opcija ima za cilj pomoći korisnicima da se fokusiraju i postave granice s prijateljima i pratiteljima.

Kada je opcija uključena, sve notifikacije će biti pauzirane, a status aktivnosti profila promijenit će se u „tihi način rada“. Ako neko pošalje privatnu poruku tokom tog vremena, Instagram će poslati automatski odgovor obavještavajući pošiljatelja da je aktiviran „tihi način rada“.

Čini se kako se ova opcija uvodi zbog tinejdžera. Naime, Instagram je novinu predstavio kao alat za pomoć pri učenju i poticanje tinejdžera da uključe ovaj naćin rada „kada provode određeno vrijeme na Instagramu kasno navečer“.

Alat će biti dostupan korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Irskoj, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, a u budućnosti se planira širenje na druge zemlje.

Instagram također uvodi opcije koje korisnicima daju veću kontrolu nad onim što se prikazuje u njihovom „feedu“. Na primjer, sada je moguće označiti sadržaj oznakom „Ne zanima me“ kako biste spriječili prikazivanje sličnog sadržaja u budućnosti. Instagram uvodi i opciju za blokiranje riječi ili popisa riječi, emojija ili hashtagova, kao što su #fitness ili #recipes, da se ne preporučuju u vašem ‘feedu’.

Aplikacija će ažurirati i alate za roditeljski nadzor. Kada tinejdžer ažurira neku postavku, roditelji će primiti obavijest kako bi mogli razgovarati sa svojim tinejdžerom o promjeni. Roditelji će također moći vidjeti naloge koje je njihov tinejdžer blokirao.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.