Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

iPhone X uskoro u novoj boji, nasljednik stiže u septembru?

apple-091217-iphone-x3894

Na Twitteru su procurile informacije o novoj boji desetke, a šuška se kako će do kraja godine dobiti jeftinijeg nasljednika.

Do sada se iPhone X mogao pronaći u ‘space’ sivoj i bijeloj varijanti, a sudeći prema glasinama, uskoro bi im se mogla pridružiti i treća boja.

Na Twitteru su procurile fotografije iPhonea X u novoj, dosad neviđenoj ‘blush’ zlatnoj boji koju Apple još nije potvrdio. Objavio ih je korisnik VenyaGeskin1 koji često prenosi neslužbene informacije, a uz to je napisao kako je model već u proizvodnji.

Iako se još ne može potvrditi je li informacija tačna, VenyaGeskin1 je do sada bio pouzdan izvor.

Prethodnik desetke, iPhone 8 dostupan je u tri boje – zlatnoj, srebrenoj i ‘space’ sivoj, pa je sasvim realno očekivati da i X dobije ruho u novoj boji. Ovaj bi potez mogao iznenaditi mnoge, ali i ponovno oživjeti usporenu prodaju najnovijeg Appleovog modela. Glasine o ‘blush’ gold nisu novost jer se zlatna verzija očekivala i prije nego li je iPhone X službeno predstavljen, prenosi Techradar.

No to nije jedina novost o širenju Appleovog svemira – fanove će obradovati nova glasina o cijeni iPhonea X2 koji bi trebao biti jeftiniji od starijeg brata. Techradar otkriva kako ova američka kompanija namjerava izbaciti tri nova modela, i to još ove godine.

Točan naziv novog modela nije poznat, ali pretpostavlja se da ćemo ga zvati iPhone X2 ili iPhone XI, a cijenom bi trebao biti dostupniji širim masama. Cijena bi se trebala sniziti jer je Apple uspio smanjiti troškove nabave dijelova za 10 posto što znači da će i trošak proizvodnje biti niži, a naposljetku bi i prodajna cijena mogla pasti.

Navodno bi novi proizvod trebao biti LCD verzija desetke, što bi rezultiralo proizvodom koji bi bio dostupniji većem broju ljudi. Reprodukcija boja i kontrast ne bi trebali patiti zbog novog 5,85-inčnog OLED ekrana.

Nakon što ovaj model ugleda svjetlo dana, Apple bi mogao izbaciti i veću verziju, potencijalnog većeg nasljednika koji bi se mogao zvati iPhone 9 Plus.

Glasine o nižoj prodajnoj cijeni ipak ne bi trebalo uzeti zdravo za gotovo jer 10 posto i nije neki iznos, uzmemo li u obzir da je desetka proizvođača koštala 400 američkih dolara. Treba obratiti pažnju i na to da će neke tehnologije vjerovatno morati prilagoditi, a ušteda se može očekivati i na kamerama te performansama. Troškovi oglašavanja također utiču na konačnu cijenu.

Dobra vijest za nestrpljive jest da bismo X2 mogli vidjeti već u septembru.