Iz Samsunga potvrdili: Galaxy S9 stiže sljedećeg mjeseca

Samsung12

Ove sedmice u Las Vegasu na sajmu potrošačke elektronike CES vidjeli smo nekoliko zanimljivih modela pametnih telefona, no dio mobilnih kompanija svoje najjače adute planira predstaviti sljedećeg mjeseca u Barceloni gdje se svake godine održava najveći sajam posvećen mobilnim tehnologijama Mobile World Congress.

Iako na MWC-u možemo očekivati veliki broj fantastičnih pametnih telefona, tableta i pametnih satova, već je sada gotovo sigurno koji će uređaj biti najveća zvijezda ovog sajma. Naime, iz Samsunga su ove sedmice potvrdili kako će u Barceloni predstaviti nove modele pametnih telefona iz svoje popularne Galaxy S serije – S9 i S9+. Osim informacija o predstavljanju koje je s novinarima podijelio šef mobilne divizije ove kompanije DJ Koh, trenutno nisu poznati neki (službeni) detalji o novim pametnim telefonima, no na temelju brojnih dosadašnjih glasina otprilike znamo šta možemo očekivati, iako Samsung uvijek može iznenaditi s nekim novitetom.

Oba modela pokretat će nova generacija Qualcommovog Snapdragon procesora, odnosno Samsungovog Exynosa, imat će još manji okvir oko ekrana, a senzor za otiske prstiju bit će pomaknut, no navodno će se i dalje nalaziti sa stražnje strane telefona. Prošlog mjeseca Synaptics je predstavio senzor integriran u sam ekran te je na CES-u Vivo prikazao prvi model koji dolazi s ovim senzorom, ali čini se kako će Samsung, barem kada je u pitanju S9, pričekati s novom generacijom senzora.

Što se dizajna tiče, telefoni bi trebali biti slični prethodnicima, a neke glasine kažu kako bi Samsung od ove godine neke napredne opcije poput dvije stražnje kamere i veće količine radne memorije mogao koristiti samo u većem i skupljem modelu S9+ – ovu taktiku primijenio je npr. Applea na iPhone/iPhone Plus modelima te ćemo sačekati još mjesec i po kako bi vidjeli hoće li se na isti potez odlučiti i Samsung.

Inače, ova je kompanija modele S8 i S8+ predstavila prošle godine na posebnoj konferenciji održanoj u martu u New Yorku, dok su se telefoni u prodaji pojavili u aprilu, a na ZDnetu kažu kako početak prodaje Samsungovih devetki možemo očekivati tokom marta.

Osim o novim modelima Galaxyja, Koh je spomenuo i smartphone sa savitljivim ekranom (navodno će imati 7,3 inčni ekran i moći će se saviti kao knjiga) te se nada da će ga predstaviti tokom sljedeće godine. Podsjetimo, prošle godine spominjalo se predstavljanje u 2018., no postoje još određeni problemi koje inženjeri moraju riješiti prije službenog predstavljanja ovog uređaja koji bi mogao donijeti revoluciju na smartphone tržište.