Netanyahu odobrio

Izrael uvodi ekstremne mjere protiv korone: Prisluškivat će mobitele zaraženima

Netanyahu-coronavirus-Flash-90-03122020-resize-2160×1198

Ovakav cyber nadzor obično zahtijeva odobrenje od parlamenta i od suda. Premijer Izraela Benjamin Netanyahu, međutim, zaobišao je ovaj proces

Odobrena je jedna od najdrastičnijih mjera do sada. Izrael je hitno odobrio nadziranje mobilnih telefona u pokušaju da se efikasno bori protiv širenja koronavirusa. Kako kažu, briga za zdravlje nadjačala je brigu za privatnost.

Ovaj potez pružiće vladi mogućnost da prati telefone onih koji su zaraženi i obavještava ljude koji su bili u njihovoj blizini o potencijalnoj opasnosti.

Ovakav cyber nadzor obično zahtijeva odobrenje od parlamenta i od suda. Premijer Izraela Benjamin Netanyahu, međutim, zaobišao je ovaj proces. Samim tim, odluka već od sutra stupa na snagu.

Upotreba antiterorističke tehnologije za praćenje zaraženih ljudi i svakoga s kim su bili u kontaktu privukla je mnoge organizacije za građanska prava i njihove kritike još kada je predložena prije nekoliko dana.

Izraelske vlasti saopštile su da će svi podaci koje je prikupila sigurnosna služba Šin Bet biti korišteni samo za zaustavljanje širenja bolesti i izbrisani kada se cijela situacija završi, piše Reuters.