Mobiteli

Jeftini Androidi postali meta za predinstalirani malware

28/05/2018

Kompanija za cyber sigurnost Avast u nedavnom je izvještaju upozorila na postojanje “stotina” jeftinih Androida koji nemaju Googleov certifikat te koji dolaze sa prethodno instaliranim zlonamjernim softverom

Pretpostavimo da ste oprezni kada surfate webom i pazite kakve aplikacije instalirate, ali zamislite situaciju u kojoj vaš nov novcati uređaj stigne sa prethodno instaliranim malwareom? Avast tvrdi da je ovo slučaj s velikim brojem Androida, a glavni krivci su jeftini modeli iz ZTE-a, Archosa i myPhonea. Korisnici ugroženih uređaja zbog ovoga nailaze hrpe reklama i niz sličnih smetnji, a pošto je softver instaliran na razini firmwarea, strahovito ga je teško izbrisati.

Ovo nije prvi put da je hardver stigao sa predinstaliranim “zločestim” aplikacijama – najbolji primjer je Lenovo i njihova poznata isporuka malwarea “Superfish” u velikom broju potpuno novih PC-ja.

Pošto puno više ljudi koristi Android, donekle je logično zaključiti da ovakva kriza ugrožava puno veći broj potencijalnih korisnika – pogotovo onih koji nemaju novac za kupnju certificiranih Androida.

Trenutno postoji nekoliko različitih varijanti Android malwarea, ali svi rade na isti način. Inficirane aplikacije pod imenom dropperi instaliraju se u listu sistemskih aplikacija u sklopu postavki uređaja. Oni downloadaju malu datoteku pod imenom manifest koja aplikaciji kaže koje druge podatke treba skinuti.

Uređaj nakon ovoga downloada i instalira APK s web adrese iz manifesta te ju aktivira putem standardne Android komande. Za kraj, on pokrene “payload”.

“Payload” APK sadrži Googleove, Facebookove i Baiduove reklamne frameworkove. On može prepoznati bilo koji antivirus, nakon čega se “prikrije” kako ga ovaj ne bi prepoznao, pišu iz Avasta.

Ako ne pokrećete antivirus, malware će vas zatrpavati reklamama i sumnjivim igrama dok surfate internetom. Ovo je samo po sebi grozno, makar nije usporedivo sa užasima koji korsnike mogu snaći ako su instalirali bilo koju od predloženih igara.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.