Mobiteli

Kako nas potkradaju proizvođači telefona

20/08/2015

Svi znamo koliko je jednostavno brzo napuniti memoriju pametnog telefona fotografijama, video snimkama, aplikacijama, glazbom i svim drugim vrstama dragim nam osobnim datotekama i isječcima. Konstantno brisanje tih datoteka može biti prilično naporno, pa se mnogima čini da je puno pametnije jednostavno od početka uložiti malo više pri kupovini mobitela.

Ali proizvođači pametnih telefona naplatit će vam višestruko tu dodatnu memoriju. Štoviše, njih će koštati šestinu od onoga koliko ćete je vi platiti, a to čine svi najveći američki proizvođači pametnih telefona.

Jedan veliki proizvođač plaća 7.55 dolara za 16 GB memorije, dok drugi 32 GB dodatnog prostora plaća 14.50 dolara. To znači da bi razlika između osnovnog modela sa 16 GB i onog od 128 GB, trebala iznositi 53 dolara, no vi ćete je platiti 200 dolara.

Još je gore u slučaju drugog poznatog proizvođača mobitela koji će vam razliku između modela s 32 GB i onog sa 128 GB naplatit 200 dolara, dok bi u stvarnosti njega to košta svega 44 dolara.

Niko od proizvođača mobitela nije želio komentirati ove navode, piše CNN, koji iznosi i prijedloge kako se riješiti ovakvih memorijskih prevara:

1. Napravite back up svojih fotografija

Možete koristiti Googleovu novu aplikaciju za fotografije kako biste spremili sve fotografije i video snimke. Google će vam dati besplatno, neogranično skladištenje, iako u ponešto smanjenim datotekama. Ali ako niste planirali izraditi jumbo plakate od svojih fotki, bit ćete, dakle, sasvim u redu.

2. Puštajte sebi muziku

Umjesto da spremate muziku u folder na mobitelu, možete je streamati/puštati. Google Play Music Manager i Amazon Could Drive omogućuju vam da uploadate cijelu muzičku listu na cloud, te je streamate na svoj mobitel koristeći Google Play Music i Amazon aplikacije. S besplatnih servisa poput Pandore i Spotifyja možete pak puštati i muziku koju ne posjedujete.

3. Koristite cloud drive

Možete koristiti DropBox, Google Drive, Microsoftov OneDrive ili Apple iCloud kako biste upravljali svojim datotekama u ‘oblacima’.

4. Očistite mobitel

Ako koristite aplikacije poput DU Speedboostera za android ili PhoneClean za iPhone, znajte da se možete riješiti nepotrebnih datoteka koje vam zauzimaju memoriju.

5. Kupite telefon s prorezom za mikro SD karticu

Zajedno sa zamjenjivim baterijama, mikro SD nadogradiva memorija sve više nestaje s tržišta. Zato iskoristite trenutak dok ih još ima i nabavite mobitel s prorezom zahvaljujući kojem ćete na mobitelu, ako zatreba, moći čuvati i knjige.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.