Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mate 9: Huawei predstavio najbolji telefon do sada

Huawei-Mate-9

Huawei Mate 9 ogroman je telefon. Telefon s ekranom od 5,9 inča nije sasvim uobičajen i trebat će vam obje ruke za njegovo korištenje, a možete zaboraviti da ćete ga nositi u džepu, kao što čini većina nas s telefonima.

Huaweijev top model s kraja godine stigao je u vrijeme kad nam dolazi sve više informacija o novom P10 kojeg bismo trebali vidjeti na sajmu u Barceloni, piše portal 24sata.hr.

Kako je Samsungov Galaxy Note 7 nestao u vlastitom dimu, ovaj je telefon stigao kao naručen onima koji traže odličan alat za rad (minus olovka koja je Noteov zaštitni znak).

Ali, jednako tako je sa svojim karakteristikama namijenjen svima koji traže moćan uređaj koji će zadovoljiti sve zahtjeve.

Moćan komad metala

Mate 9 dolazi u aluminijskom kućištu, kao i prethodnik, a ukupni dojam je na razini kojoj i pripada ovaj telefon.

Obline na rubovima i debljina od 7,9 mm smanjuju ukupni dojam dimenzija (156,9 x 78,9 mm), ali kad primite telefon osjetit ćete njegovih 190 grama.

Toj masi uvelike doprinosi i baterija od 4000 mAh. E sad, ako niste naviknuti na ovako velike telefone, ovo bi mogao biti velik izazov u svakodnevnom korištenju, ali Huawei je zato izradio i Pro verziju Matea koja ima mnogima prihvatljiviji 5,5-inčni ekran.

Mate 9 je zadržao klasični 3,5 mm utor za slušalice koji je ovdje na vrhu telefona, a na dnu se nalazi USB-C konektor.

Senzor otiska prsta nalazi se ispod dvostruke Leica kamere i nakon brze i jednostavne registracije radio je bez greške i prilično brzo.

Kako se radi o velikom uređaju s ravnim i skliskim površinama, lako je moguće da će vam tu i tamo pasti iz ruku ili skliznuti sa stola.

Huawei je zato u kutiji uz telefon dao i plastičnu masku, ali puno bi bolji odabir bila kožna futrola koja će zaštititi cijeli telefon i njegov ekran.

Mate dolazi sa Super LCD ekranom Full HD rezolucije, što se čini prilično čudnim odabirom, osobito kad se uzme u obzir ogromna dijagonala ekrana uz koju bi prirodno očekivali QHD ekran.

Ali, što je tu je, QHD ekran (1440×2560) će biti rezerviran za Mate 9 Pro i Porsche Design varijante koje imaju i nešto manji 5,5-inčni ekran. Takav ekran bi ponudio i na većoj devetki puno bolji vizualni doživljaj, ali daleko od toga da je ekran loš. Prikaz boja i svjetlina su odlični i teško da ćete mu naći previše zamjerki.

Snaga i testovi

Za performanse telefona zadužen je Huaweijev HiSilicon 960 procesor s osam jezgri (4 na 2,4 GHz i 4 na 1,8) uz 4 GB RAM-a.

Tu je i 64 GB interne memorije, a ako vam to nije dovoljno, Huawei je ponudio i utor za microSD memorijske kartice.
Tokom nekoliko dana sve igre i aplikacije su radile bez grešaka i nekih primjetnih usporavanja.

Antutu test je Mate 9 smjestio na 23. mjesto i to ispod lanjskog LG G5, a čak je bolje ocjene dobio i iPhone SE.

Geekbench je pak pokazao nešto drugačije rezultate, prema kojima Mate 9 nadmašuje Samsungove trenutne top modele, dok ga je RenderScript test smjestio iznad Galaxyja S7, ali ispod Nexusa 6

Epic Citadel demo u prosjeku je imao 60,4 FPS.

U telefonu se nalazi baterija kapaciteta 4000 mAh koja na prvi pogled izgleda veliko, ali ona mora napajati i veliki ekran te snažan procesor.

Huawei navodi da bi njihov algoritam za strojno učenje trebao spriječiti opadanje performansi, što bi se trebalo svidjeti onima koji ne mijenjaju telefone svake godine.

Taj algoritam se prilagođava načinu na koji koristite telefon i dat će prednost performansama onih značajki koje često koristite što bi trebalo omogućiti njihovo brže pokretanje, a s vremenom i ubrzati značajke telefona – barem tako Huawei tvrdi.

Kamera

Huawei je suradnju s Leicom nastavio i na ovom telefonu. Stražnja kamera kao i na P9 ima monokromatski senzor od 20 megapiksela i kameru u boji od 12 megapiksela te f/2.2 otvor blende i optičku stabilizaciju, a u galeriji možete vidjeti kako kamera radi u različitim uvjetima.

Razni modovi u aplikaciji za fotografiranje omogućuju da iskoristite obje kamere i nude prilično zabavne mogućnosti, a jedan od najboljih je onaj u kojem se snimaju samo crno-bijele fotografije.

Tu je i Pro mod koji omogućuje snimanje u RAW formatu. I dok su dnevne fotografije bile sasvim solidne, kod noćnih je dojam puno lošiji, osobito u usporedbi s lanjskim Galaxyjem S7 koji je imao f/1.7 otvor blende.

Za oštru fotografiju treba biti savršeno miran, a za igranje s noćnim modovima vjerovatno ćete morati uzeti i stativ.

Mate dolazi s Androidom 7, a povrh njega se nalazi i Huaweijevo EMUI sučelje u najnovijoj verziji 5, koje možete prilagoditi svojim potrebama.

Dobar detalj kod ovog uređaja je i što svaki put kad zaključate telefon možete dobiti drugu fotografiju na zaključanom ekranu.

Uz podršku za Googleov Daydream (Pro verzija), kineski proizvođač je na ovogodišnjem CES-u početkom mjeseca najavio i podršku za Amazonovu Alexu, a u isto su vrijeme najavili i da Mate 9 kreće u osvajanje američkog tržišta. Inače, na CES-u je Mate 9 dobio osam različitih nagrada.