Nokia 1: Stiže najjeftiniji Nokijin smartphone

Nokia

HMD Global “oživio” je legendarni mobilni brand Nokiju te je u kratko vrijeme predstavio nekoliko modela pametnih telefona koje karakterizira odličan omjer cijene i kvalitete, ali najviše pažnje privukli su s novom generacijom legendarnog uređaja 3310.

Ponuda smartphonea trenutno uključuje modele od Nokije 2 do Nokije 8 (što je broj veći, model je bolji tako da je osmica trenutno njihov najjači model), no za sljedeću godinu HMD Global mogao bi zaokružiti svoju ponudu predstavljanjem najjeftinijeg modela 1 te top modela (Nokia 9) s kojim namjeravaju napasti vodeće kompanije na ovom tržištu, Samsung i Apple.

O Nokiji 9 već smo pisali te bi ovaj uređaj trebao imati OLED ekran koji će, u skladu s ostalim top modelima na tržištu, zauzimati gotovo cijeli prednji dio telefona, a radit će na Snapdragonu 835 i Androidu 8.0.

Što se modela Nokia 1 tiče, ove sedmice su na stranici Android Authority objavili glasine oko nadolazećeg uređaja koji bi trebao prvenstveno biti namijenjen tržištima u razvoju, a vjerovatno će se pojaviti i na drugim tržištima te bi, uz solidan hardver i pristupačnu cijenu (spominje se cijena između 70 i 80 eura za otključani telefon), ovo mogao biti prilično popularan telefon među nezahtjevnim korisnicima, odnosno onima kojima je telefon potreban za telefoniranje, slanje poruka, pregledavanje novosti na društvenim mrežama i povremeno snimanje fotografija.

Što se opcija tiče, one su u skladu s cijenom pa bi uz solidan procesor (trenutno nije poznato o kojem se procesoru radi), Nokia 1 trebala imati 1GB memorije, 8 GB prostora za pohranu podataka, utor za microSD memorijske kartice te ekran 720p rezolucije – no, ono što trenutno još nije poznato jest dijagonala ekrana. (kako je riječ o jeftinijem modelu, za očekivati je dijagonalu oko 5 inča, možda čak i manji ekran).

Službenih informacija o ovom telefonu, naravno, nema, ali ako su ove glasine istinite, predstavljanje Nokijine “jedinice” možemo očekivati tokom marta sljedeće godine kada bi trebali saznati i sve opcije ovog telefona, kao i tačnu cijenu.