Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi Android Pie je konačno stigao, ali ne za svakoga

android-p-adaptive-brightness-pixel-2

Google je službeno potvrdio: najnoviji operativni sistem Google P (odnosno Pie) od danas je dostupan za sve Pixel telefone.

Novi Googleov mobilni OS donosi niz već najavljenih opcija poput panela koji vam objašnjava koliko vremena provodite uz svoj uređaj, novi navigacijski sistem pokretan pokretom prsta te niz nadogradnji korisničkog sučelja koje koriste blagodati umjetne inteligencije, izvještava The Verge.

Sva obećanja koja je Google nabrojao tokom ovogodišnjeg Google I/O-a neće stići s prvom verzijom novog OS-a.

Opcije koje nisu stigle su one vezane uz digitalno zdravlje (Digital Wellbeing) koje uključuju indikator korištenja, vrijeme provedeno u aplikacijama i ‘wind down’ mod rada koji vam pomaže lakše zaspati.

Sve navedeno bit će dostupno u obliku beta verzije svim korisnicima Pixel uređaja. Cjelovita verzija OS-a stići će tokom jeseni, zajedno sa novom generacijom Pixel telefona.

Još jedna stvar koja ne dostaje su “slices” koji omogućavaju aplikacijama da dio svojih opcija prenesu u integrirani sistem pretrage. Drugim riječima, ako pretražujete “vožnja”, iskočit će vam mogućnost pozivanja taksija preko, recimo, Ubera bez potrebe za ulaskom u aplikaciju.

Ovaopcija će također postati dostupna ove jeseni.

Kao što to obično i biva, novi operativni sistem za Android prvo dolazi na Pixel telefonime, a kasnije i druge Androide.

“Uređaji koji su sudjelovali u Beta programu uključuju one iz Sony Mobilea, Xiaomija, HMD Globala, Oppoa, Vivoa, OnePlusa i Essentiala, kao i sve kvalificirane Android One uređaje dobit će nadogradnju krajem jeseni”, piše na Googleovom blogu.