skoro predstavljen

Novi Appleov OS ima bagove koji otežavaju korištenje telefona

apple

Dio korisnika koji je nadogradio Appleov operativni sistem na najnoviju verziju ima problema s Bluetoothom, WiFijem, virtuelnim tipkovnicama…

Nekoliko mjeseci nakon prvog predstavljanja i nakon nekoliko testnih verzija, od četvrtka napokon je dostupna nova verzija operativnog sistema za Appleove telefone. iOS 13 dolazi s nekim zanimljivim novitetima poput sve popularnije “tamne teme”, opcija koje poboljšavaju privatnost, novih mogućnosti u Appleovim kartama itd.

No nažalost onih najnestrpljivijih korisnika koji su već nadogradili postojeći OS i preuzeli iOS 13, nova verzija mobilnog operativnog sistema dolazi i s brojnim bugovima koji otežavaju korištenje telefona. Npr. problem na koji smo mi našli odmah nakon nadogradnje vezan je uz Bluetooth i povezivanje s vanjskim uređajima – na iPhoneu 8 s kojim ranije nije imao nikakvih problema sa spajanjem s vanjskim zvučnicima, automobilom i slično, sada veza pukne nakon nekoliko sekundi, piše Zimo.hr.

Probleme s Bluetoothom na Twitteru prijavili su i drugi korisnici Appleovih uređaja koji su nadogradili operativni sistem na posljednju verziju, no to nisu jedini problemi. Dijelu korisnika ni WiFi više ne radi kao što je radio prije nadogradnje, a dio korisnika ima probleme i s virtualnom tipkovnicom. Također, iOS 13 ima i sigurnosni propust putem kojeg bi napadači mogli zaobići zaključani ekran i pristupiti kontaktima korisnika.

Apple je već za 24. septembra najavio novu nadogradnju za iPhone, iOS 13.1 u kojoj će zakrpati taj propust, a vjerovatno riješiti i ostale problemi koji muče korisnike njihovih telefona.

Nakon objave novih verzija operativnih sistema, obično se korisnicima savjetuje da pričekaju s nadogradnjom barem nekoliko dana kako bi saznali postoje li neki problemi sa softverom. Ovo nije nepoznata situacija za korisnike Appleovih uređaja jer se često nakon velikih nadogradnji pojavljuju bugovi – ponekad korisnici prijavljuju značajno smanjenje trajanja baterije, prije nekoliko godina imali su problema s Touch ID-jem, mobilnim signalom itd.