Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skoro predstavljen

Novi Appleov OS ima bagove koji otežavaju korištenje telefona

apple

Dio korisnika koji je nadogradio Appleov operativni sistem na najnoviju verziju ima problema s Bluetoothom, WiFijem, virtuelnim tipkovnicama…

Nekoliko mjeseci nakon prvog predstavljanja i nakon nekoliko testnih verzija, od četvrtka napokon je dostupna nova verzija operativnog sistema za Appleove telefone. iOS 13 dolazi s nekim zanimljivim novitetima poput sve popularnije “tamne teme”, opcija koje poboljšavaju privatnost, novih mogućnosti u Appleovim kartama itd.

No nažalost onih najnestrpljivijih korisnika koji su već nadogradili postojeći OS i preuzeli iOS 13, nova verzija mobilnog operativnog sistema dolazi i s brojnim bugovima koji otežavaju korištenje telefona. Npr. problem na koji smo mi našli odmah nakon nadogradnje vezan je uz Bluetooth i povezivanje s vanjskim uređajima – na iPhoneu 8 s kojim ranije nije imao nikakvih problema sa spajanjem s vanjskim zvučnicima, automobilom i slično, sada veza pukne nakon nekoliko sekundi, piše Zimo.hr.

Probleme s Bluetoothom na Twitteru prijavili su i drugi korisnici Appleovih uređaja koji su nadogradili operativni sistem na posljednju verziju, no to nisu jedini problemi. Dijelu korisnika ni WiFi više ne radi kao što je radio prije nadogradnje, a dio korisnika ima probleme i s virtualnom tipkovnicom. Također, iOS 13 ima i sigurnosni propust putem kojeg bi napadači mogli zaobići zaključani ekran i pristupiti kontaktima korisnika.

Apple je već za 24. septembra najavio novu nadogradnju za iPhone, iOS 13.1 u kojoj će zakrpati taj propust, a vjerovatno riješiti i ostale problemi koji muče korisnike njihovih telefona.

Nakon objave novih verzija operativnih sistema, obično se korisnicima savjetuje da pričekaju s nadogradnjom barem nekoliko dana kako bi saznali postoje li neki problemi sa softverom. Ovo nije nepoznata situacija za korisnike Appleovih uređaja jer se često nakon velikih nadogradnji pojavljuju bugovi – ponekad korisnici prijavljuju značajno smanjenje trajanja baterije, prije nekoliko godina imali su problema s Touch ID-jem, mobilnim signalom itd.