Iz kompanije Samsung

Novi Galaxy sklopivi telefoni za održiviju budućnost i raznovrsno mobilno iskustvo

002_galaxy_zfold4_recycled_materials

Mobilno poslovanje kompanije ističe napredak u svojoj posvećenosti da ostvari “više uz manje” kroz inicijativu Galaxy za planetu

Kompanija Samsung Electronics objavila je da je ostvarila napredak ka ispunjenju svojih ciljeva na polju održivosti do 2025. godine u sektoru mobilnog poslovanja. Među ključnim inicijativama su razvoj i uključivanje recikliranih materijala u proizvode, izrada više ekološke ambalaže i novi život za starije Samsung Galaxy uređaje, kako bi se smanjio elektronski otpad.

Od najave vizije Galaxy za planetu na događaju Unpacked u avgustu 2021, Samsung marljivo radi na stvaranju novih načina recikliranja i novu namjenu resursa koji bi inače postali štetni otpad, svođenju svog ekološkog otiska na minimum i inspirisanju inovacija koje pomažu očuvanju planete. Samsung danas predstavlja dosadašnji napredak na svom putu održivosti.

“Samsung preduzima konstantne i djelotvorne aktivnosti koje pomažu u zaštiti i ljudi i planete”, izjavio je TM Roh, predsjednik i rukovodilac odjeljenja za mobilno iskustvo (MX) u kompaniji Samsung Electronics. “Ponosan sam na naš dosadašnji napredak. Ovo je istovremeno poučno iskustvo koje nam omogućava da nastavimo svoj put ka ostvarivanju vizije održivosti sa još više odlučnosti i energije nego ranije.”

Proširivanje upotrebe recikliranih materijala

Razvoj novih, recikliranih materijala je jedna od ključnih oblasti kojima se bavi inicijativa Galaxy za planetu. Što Samsung više reciklira, to više resursa čuva. Iako nova namjena materijala donosi brojne izazove, prednosti za planetu su više nego vrijedne truda.

Samsung je napravio novu seriju Galaxy Z i Galaxy Buds2 Pro slušalice sa iskorištenim ribarskim mrežama koje bi inače završile u moru.

Od prve upotrebe za seriju Galaxy S22 u februaru 2022, danas postoji jedanaest Galaxy uređaja koji sadrže iskorištene ribarske mreže kao materijal, uključujući i serije Book2 Pro i Galaxy Tab S8. Nalaženjem nove namjene odbačenih ribarskih mreža za materijal visokih performansi za Galaxy tehnologiju, Samsung pomaže da se efekti zagađenja plastikom svedu na minimum – svake godine se odbaci 640.000 tona ribarskih mreža koje zagađuju svjetska mora .

Nova namjena odbačenih ribarskih mreža je samo jedan primjer napredovanja kompanije Samsung ka većem korištenju recikliranih materijala u svojim proizvodima.

Samsung je uvrstio ekološke materijale kao što su ribarske mreže, materijali preostali nakon što su ih potrošači upotrijebili (PCM) ili smola na bio bazi u 90 posto Galaxy uređaja lansiranih u protekloj godini. Kad je riječ o Galaxy Buds2 Pro slušalicama, više od 90 posto ovog proizvoda je napravljeno od recikliranih materijala.

Ovaj proces zahtijeva složeni inženjering i tehničke vještine kako bi se osigurao ukupni kvalitet, sigurnost i pouzdanost svih novih materijala za Samsung inovativne tehnologije. Samsung također planira dalja ulaganja u istraživanje i razvoj kako bi osigurao i transformisao druge, nove materijale za upotrebu u Galaxy proizvodima i povećao prisustvo recikliranih materijala u svakom uređaju.

Mijenja se način na koji se Galaxy proizvodi pakuju

Samsung je postavio cilj da eliminiše svu plastiku za jednokratnu upotrebu u ambalaži mobilnih proizvoda do 2025. godine i već je smanjio veliku količinu takve plastike u postojećoj ambalaži za Galaxy pametne uređaje, uključujući nove Galaxy sklopive telefone. Kompanija će nastaviti da traži načine za eliminisanje plastike za jednokratnu upotrebu u ambalaži analizom svakog aspekta dizajna ambalaže do najsitnijih detalja.

Počevši od lansiranja serije Galaxy S22, Samsung sada koristi 100% recikliranog papira za ambalažu svojih vodećih proizvoda.

Zahvaljujući tome, Samsung će moći uštedjeti količinu jednaku 51.000 stabala sa serijom Galaxy S22 i novom serijom Galaxy Z kasnije tokom ove godine.

Samsung je također smanjio obim ambalaže za Galaxy Z Flip4 za 52,8 posto i za Galaxy Z Fold4 za 58,2 posto u poređenju sa prvom generacijom Galaxy sklopivih telefona. Smanjenjem obima ambalaže svakog uređaja, Samsung umanjuje svoj ekološki otisak u transportu ovih jedinica kamionima, avionima i brodovima. Kompanija procjenjuje da ovo smanjenje obima ambalaže odgovara smanjenju emisija ugljika od transporta za oko 10.000 tona do kraja 2022. godine. Pored stalnog razvoja ambalaže za vodeće pametne telefone, Samsung će proširiti ekološku ambalažu i na druge kategorije proizvoda.

Više rješenja za smanjenje elektronskog otpada

Elektronski otpad je više nego ikada od ključnog značaja za razvoj cirkularne ekonomije koja čuva i daje novu namjenu neobnovljivim resursima planete. Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, tokom 2021. godine nastalo je 57 miliona tona elektronskog otpada i očekuje se da ova količina raste za 2 miliona tona godišnje.

Zato je Samsung proširio svoj program Galaxy Upcycling, koji daje novi život starijim Galaxy pametnim telefonima. Preko programa Galaxy Upcycling at Home , Samsung pruža novu namjenu pametnim telefonima jednostavnim ažuriranjem softvera koje ih pretvara u pametne kućne uređaje za podršku svakodnevnim potrebama, kao što su briga o djeci i kućnim ljubimcima.

Važan dio programa Galaxy Upcycling je vođenje računa da ove održive prakse ne samo da podržavaju životnu sredinu, nego i da unapređuju život ljudi. Kompanija također daje novu namjenu polovnim Galaxy uređajima u opremu za medicinsku dijagnostiku po nazivom EYELIKE™ kamere za očno dno koje osigurava neophodne oftalmološke usluge u nerazvijenim zajednicama. Ovaj program je već izvršio novu funkciju stotina Galaxy uređaja i osigurao osnovne oftalmološke usluge za više od 13.000 pacijenata u Vijetnamu, Maroku, Indiji i Papui Novoj Gvineji.

Put naprijed

Samsung je postavio jasne ciljeve na polju održivosti kroz veliki broj rješenja u svom poslovanju. Bilo da je u pitanju nova namjena odbačenih ribarskih mreža za Galaxy uređaje, težnja da se ostvari ambalaža bez plastike ili napredak ka postizanju nultog otpada za deponije i nulta potrošnja struje u režimu mirovanja za punjače pametnih telefona, Samsung ostvaruje svoju viziju Galaxy za planetu korak po korak.

Na tom putu će biti još izazova, ali Samsung je odgovorna kompanija i nastavit će da izvještava o napretku svoje misije da utječe na pozitivne promjene i inspiriše druge da štite planetu za buduće generacije.