Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi Googleovi telefoni stižu 4. oktobra

pixel

Nakon što je Samsung predstavio novi model Notea, a Apple tri nova iPhonea, sada je vrijeme za Google i nove modele njegovih Pixel pametnih telefona.

Mediji su i ranije spominjali oktobar kao najvjerojatniji datum predstavljanja ovih telefona, a sada su uz Googlea napokon objavili i datum njihovog predstavljanja – 4.oktobar.

U zanimljivom teaser videu kojeg su objavili u (Googleovoj) tražilici postavljaju pitanja što nije u redu s baterijom na mom telefonu, zašto nikada nemam dovoljno memorije, zašto su fotografije mutne, zašto je spor i ne razumije me itd. te na temelju ovog videa možemo naslutiti što pripremaju – pametne telefone sa snažnim baterijama, odličnim kamerama s velikom količinom memorije za pohranu podataka (možda i dodatnu memoriju u oblaku), podršku za Googleov Assistent i slično.

Službeno, naravno, nikakve informacije nisu objavljene, ali kako danas tehnološke kompanije više ništa ne mogu sakriti od medija, otprilike znamo manje-više sve što će ova kompanija predstaviti za dvadesetak dana.

Ako su te informacije istinite, možemo očekivati dva uređaja – Pixel 2 za čiji je razvoj zadužen HTC (neke informacije govore da bi Google mogao kupiti ovu kompaniju, odnosno njen odjel pametnih telefona) i Pixel XL 2 s potpisom LG-a.

Model XL trebao bi biti premiuim uređaj s ekranom bez rubova dijagonale 5,99 inča uz 1440p rezoluciju, dok će manji model Pixela imati 4,97 inčni ekran Full HD rezolucije i dizajnom će biti sličan prvom modelu.

Oba Pixela pokretat će Qualcommov Snapdragon 835 procesor (isti kakav se nalazi u većini najjačih modela današnjih smartphonea), očekujemo 4GB RAM-a te odlične kamere. Iako niti jedan model, prema dosadašnjim glasinama, vjerovatno neće imati dvije zadnje kamere, kvaliteta fotografija trebala bi biti vrhunska, pogotovo u uslvima slabog osvjetljenja.

Od ostalih informacija koje mrežom kruže oko ovih telefona, treba spomenuti stereo zvučnike na modelu XL i vodootpornost, a prema Evanu Blassu, novi Pixeli neće imati klasični izlaz za slušalice.

Do predstavljanja ovih telefona ostalo je još manje od mjesec dana te će se tokom tog razdoblja sigurno pojaviti nove glasine oko nasljednika prvih Googleovih Pixela, a bit će zanimljivo vidjeti i kolika će biti njihova cijena.