Apple blokirao GrayKey

Novom iPhoenu ni policija ne može ništa

iphone

Dolaskom operativnog sistema iOS 12, Apple je uspješno blokirao policijski uređaj GrayKey koji služi za otključavanje iPhone uređaja osumnjičenih, izvještava Forbes.

Kapetan John Sherwin iz Policijskog ureda Rochester u Minnesoti rekao je Forbesu da je iOS 12 doista spriječio službenike policije od zaobilaska zaštite Appleovog smartfona, ali uvjeren je kako neće trebati dugo da pronađu novo rješenje.

“Dajte im malo vremena i sigurni smo da će smisliti neki način za zaobilaženje zaštite. Netko uvijek napravi bolju mišolovku, bio to Apple ili neko ko pokušava hakirati Apple”, rekao je kapetan Sherwin u razgovoruz za Forbes.

Jedna od novih sigurnosnih značajki iOS-a 12 brani bilo kome da pristupi telefonu osim ako upiše lozinku – ako je uređaj bio zaključan dulje od sat vremena. GrayKey i pripadajući mu softver glavni su proizvod GrayShifta, kompanije koju je osnovao bivši službenik u Appleovom odjelu za cyber sigurnost. Kompanija je ostvarila saradnju sa velikim brojem policijskih ureda diljem svijeta, uključujući i one u SAD-u i Engleskoj.

Kako god na ovo gledali, Appleova najnovija nadogradnja dokazuje da kompanija osobnu privatnost uzima jako, jako ozbiljno.