Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova usluga

Odsad se možete dopisivati na WhatsAppu i kada nemate internet

whatsapp dopisivanje chat unsplash

Proxy poslužitelji služit će kao alternativni pristup internetu kada su tradicionalne metode povezivanja i poslužitelji isključene ili onemogućene, pružajući potrebnu vezu korisniku za web stranicu ili uslugu kojoj želi pristupiti

WhatsApp je pokrenuo novu uslugu kojom će ljudima omogućiti korištenje ove aplikacije čak i kada nemaju pristup internetu. Novi alat omogućuje korisnicima da ostanu na mreži koristeći proxy poslužitelje čak i kada im je ugašen ili na neki način blokiran internet.

Usluga stiže kao odgovor na gašenje interneta u nekim zemljama, uključujući Iran. Iz kompanije su poručili kako takvim potezima vlade “uskraćuju ljudska prava i onemogućuju ljudima hitnu pomoć”. Stoga su u postavke WhatsAppa ugradili alat koji će u slučaju nestanka interneta omogućiti korisnicima da unesu naziv proxy poslužitelja i koriste ga za povezivanje s internetom.

Proxy poslužitelji služit će kao alternativni pristup internetu kada su tradicionalne metode povezivanja i poslužitelji isključene ili onemogućene, pružajući potrebnu vezu korisniku za web stranicu ili uslugu kojoj želi pristupiti.

WhatsApp je primijetio da su mnoge od njih postavili volonteri i organizacije širom svijeta kako bi pomogli ljudima da “slobodno komuniciraju”, a kompanija će takođe ponuditi smjernice o tome kako postaviti proxy. Usluga bi već trebala biti dostupna u izborniku postavki za sve koji koriste najnoviju verziju aplikacije.

“Povezivanje preko proxyja održava isti visoki nivo privatnosti i sigurnosti koju pruža WhatsApp. Vaše privatne poruke i dalje će biti zaštićene end-to-end enkripcijom. Osigurali smo da ostanu između vas i osobe s kojom komunicirate i da nisu vidljive nikome drugome, čak ni proxy poslužiteljima, WhatsAppu ili Meti”, saopćili su iz kompanije.