Otkriveno više od 250 aplikacija koje skupljaju korisničke podatke

app-store1111

Istraživači iz kompanije SourceDNA su na App Storeu otkrili preko 250 aplikacija koje prikupljaju korisničke podatke, prenosi Ars Technica.

Do sada je otkriveno ukupno 256 aplikacija koje je preuzelo oko milion ljudi, a iz kompanije SourceDNA navode kako dotične prikupljaju podatke poput e-mail adresa, liste instaliranih aplikacija i serijskih brojeva uređaja – što je prema Apple-ovim pravilima o privatnosti zabranjeno i zbog čega navedene aplikacije ne bi smjele da budu objavljene na App Store-u.

Problem kod navedenih aplikacija nije u njihovom, već u kodu softvera koji koriste za prikazivanje reklama, a iz Applea su već objavili obavještenje za javnost, u kojem tvrde kako su identifikovali grupu aplikacija koje koriste third-party SDK za prikaz reklama, a koji prikuplja korisničke podatke.

Iza spomenutog softvera stoji kompanija Youmi, a Apple je napomenuo kako će sve problematične aplikacije ukloniti sa App Storea, i kako će pomoći njihovim developerima da izbace nove verzije svojih aplikacija, bez spornog advertising softvera.