Mobiteli

Ove mobitele iz 2016. godine je najlakše popraviti

28/12/2016

iFixit već 13 godina daje vjerodostojne tutoriale sa detaljnim opisima tehničkih uređaja na svojoj stranici. Mnogima je zanimljivije gledati koliko je lako ili teško rastaviti pojedini uređaj, nego kakve su njegove tehničke performanse. iFixit za ovaj segment dijeli ocjene od 0 do 10.

Naravno da se ni iFixit nije domogao svakog smartfona koji je predstavljen u 2016. godini, no one najpopularnije su imali prilike rastaviti do posljednjeg dijela. Najbolje je prošao LG G5 s ocjenom 8/10, što može zahvaliti uklonjivoj bateriji i modularnim komponentama. Slijede ga Google Pixel i Pixel XL s ocjenom 7/10 – iako je većina komponenti modularna, izuzetno je teško doći do njih bez da ekran pukne.

iPhone 7 i iPhone 7 Plus su također dobili ocjenu 7/10. Ekran i bateriju je relativno lako zamijeniti, ali da bi se uređaj u potpunosti rastavio potrebna su četiri različita odvijača i dosta spretnosti. iPhone SE je dobio ocjenu niže jer se kabal od Touch ID-a lako ošteti tokom rastavljanja komponenti.

Pokojni Samsung Galaxy Note 7 je dobio vrlo nisku ocjenu, 4/10. Budući da ga više nema u prodaji, to nije problem, ali zgodno je znati da je upravo bateriju zbog koje je otkazan najteže zamijeniti. Galaxy S7 i S7 Edge su prošli još gore s ocjenom 3/10 jer su, prema rečima iFixit-a, “sendvič od stakla i lijepka koji je izuzetno teško rastaviti”.

Za kraj ćemo spomenuti Apple AirPods. Apple-ove bežične in-ear je jednostavno nemoguće rastaviti bez da se u potpunosti ne polome, a isto vrijedi i za postolje za punjenje. Dakle, ne mogu se popraviti i u slučaju kvara ćete uvijek dobiti nove, a za iFixit to znači ocjena 0/10.

Komentari