Mobiteli

Istraživanje pokazalo

Ovim telefonima najbrže pada cijena: Da li je i vaš među njima?

20/09/2020

Kada vam mobilni telefon dosadi, ili izađe nov model koji ste dugo čekali, nema ništa neobično u tome da prodate svoj trenutni uređaj, dodate nešto novca, i kupite ono što želite. Međutim, da li znate kojim telefonima cijena najbrže pada

Kompanija Decluttr je objavila zanimljivo istraživanje, pa na osnovu njihovih statistika možemo da vidimo kojim to telefonima cijena najbrže pada, pa za neke od njih jedva da nakon godinu dana možete da dobijete pola od prvobitne sume koju ste platili.

Prvo što smo mogli da vidimo jeste to da, kada novi iPhone 12 modeli stignu na tržište, svim ostalim iPhone uređajima cijena će pasti za 15%. Na godišnjem nivou, inače, iPhone modelima cijena pada u prosjeku oko 42%.

OnePlus 7 Pro, sa druge strane, za godinu dana biće oko 63% jeftiniji od svoje prvobitne vrednosti.

Mobilni telefoni koji koštaju više od 900$ gube oko polovine svoje vrijednosti (51%) u prvih pola godine, a oni koji koštaju između 700$ i 800$ gube oko 56% cijene. Oni telefoni koji koštaju manje od 700$, biće oko 64% jeftiniji poslije šest mjeseci. Nakon godinu dana, vrijednost ovih telefona pada za još nekoliko procenata.

Telefon kome najbrže pada cijena je OnePlus 5, koji za godinu dana izgubi 91% svoje vrijednosti, a tu su još i Google Pixel 2 (77%), OnePlus 6 (75%) i Google Pixel 3 (73%).

Komentari

Autor: B92

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.