Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Provedite ljetovanje bez mobitela uz ove savjete

mobitel
Ilustracija

Najveća prednost mobilnog telefona postala je i njegova najveća mana – ima sve. Od fotoaparata i kalkulatora do bilješki i e-mail aplikacija. Nosi se posvuda, a od svoje pojave svojevrsni je statusni simbol. Sve je to utjecalo na pojavu ovisnosti o malom džepnom računalu. No ako ipak želite provesti kvalitetan odmor, evo što možete učiniti kako biste se odvojili od svog ‘utega’.

Odlučite što želite od svog odmora

Ako se želite odmoriti, isprobati nove stvari i družiti s prijateljima ili porodicom trebali biste odbaciti stare navike. A to znači da nema više gledanja u ekran i provjeravanja jesu li stigle nove obavijesti, važni e-mailovi i je li vas neko zvao.

Razmislite čemu vam mobitel zbilja služi

Ako ga koristite u poslovne svrhe, očito je da mu nije mjesto s vama na odmoru. No ako želite fotografisati nova mjesta, ljude i prijatelje, dobro ga je imati uza se. Bit će vam drag i ako se nađete na nepoznatoj lokaciji bez karte, zaželite pronaći dobar restoran ili kafić. Osim toga, ako putujete u drugu državu, dobro je napraviti kopije dokumenata koje ćete uvijek imati uza se. Ako to niste napravili prije putovanja, fotografirajte ih i pošaljite na svoju e-mail adresu.

Oduprite se navici stalnog gledanja i provjeravanja ima li šta novo na ekranu. Ako negdje idete u skupini, dovoljno je da jedna ili dvije osobe imaju mobitel uza se. Tako će cijela grupa više razgovarati i družiti se. No imajte na umu da je dobro da svi ponesete mobitele ako se krećete nenaseljenim i divljim područjima kako biste mogli pozvati pomoć ako se nešto dogodi. U tom slučaju čuvajte bateriju, a mobitel koristite samo bude li potrebno.

Ne zaboravite, najveći gubitak je vrijeme koje ste mogli provesti uživajući u novim stvarima i mjestima.

Očistite mobitel od nepotrebnih sadržaja

To mogu biti aplikacije za uređivanje fotografija, igre, društveni mediji i slično, a svima im je zajedničko što konzumiraju previše vašeg vremena. Ako ipak ne želite biti radikalni i obrisati ih, maknite ih s početnog zaslona ili pospremite u neki folder. Imajte na umu da društvenim mrežama uvijek možete pristupiti preko web preglednika. Iskoristite vrijeme na odmoru za detoksikaciju od loših navika i virtualnih prijatelja.

Odvojite one aplikacije koje su vam zbilja potrebne, a to mogu biti alati za prevođenje, navigaciju i kamere te ih postavite na početni zaslon gdje će uvijek biti na dohvat ruke.

Isključite obavijesti svih aplikacija

Ponekad i zaboravimo na mobitel, a onda nas trgne obavijest koja otvori ‘pandorinu kutiju’ iz koje iskoči sva vojska drugih aplikacija. Gotovo sve aplikacije imaju opciju gašenja obavijesti i to ne znači da će one prestati dolaziti – samo ih nećete vidjeti ni čuti dok ne uđete u određenu aplikaciju.

Također, na neke aplikacije možete postaviti automatske odgovore u kojima ćete objasniti zašto niste dostupni. Ako vaš poslovni partner dobije poruku u kojoj piše da se odmarate, sigurno će vas razumjeti i pričekati dok se ne vratite na posao.

Da biste postavili automatsku poruku na iPhoneu, uredite automatsku odbijenicu ‘Vozim, ne mogu se javiti’. Za Android ćete morati skinuti aplikaciju kao što je Lilspace ili uključiti preusmjeravanje poziva na neki drugi broj. Ne zaboravite promijeniti status na društvenim mrežama u kojem ćete napisati da nećete biti dostupni.

Kada ste poduzeli taj korak, vrijeme je da se posvetite sebi i riješite straha od izostajanja. To što niste konstantno na mreži, ne znači da ćete propustiti važne vijesti i događaje. Možete ih pronaći i o njima čitati kasnije. Uostalom, ako ste na odmoru s bliskim ljudima, što može biti važnije od njih?

Što ako ipak želite biti dostupni u slučaju nužde?

Recite obitelji i kolegama da vas zovu samo ako bez vas ne mogu riješiti problem. Prije odlaska, dogovorite se s njima šta znači ‘hitno’ i ‘neizbježno’.

Vaši mobilni telefoni mogu filtrirati poruke i pozive. Na iPhoneu stvorite listu favorita i u nju dodajte samo važne osobe kao što su ljudi s kojima putujete. Imajte na umu da ako vas bilo koji broj nazove nekoliko puta za redom u tri minute, mobitel će zazvoniti, čak i ako broj nije na listi.

Na Androidu je moguće stvoriti listu prioriteta koja funkcioniše slično kao i na iPhoneu, samo što će mobitel zazvoniti nakon drugog poziva u 15 minuta.

Jeste li sigurni da vam treba smartfon?

Možda je dovoljno da sa sobom ponesete neki stariji model telefona s kojega možete samo zvati ili pisati SMS poruke. Ili ljudima jednostavno ostavite broj recepcije mjesta u kojem odsjedate. Premda vas neće moći dobiti odmah čak i u slučaju nužde, možda se situacija sama razriješi dok se vratite u hotel.

Ako ipak ostanete pri smartphoneu, pokušajte ne gledati e-mailove ili barem odredite pola sata u cijelom danu kad ćete to učiniti. Najbolje bi bilo da ih proslijedite kolegi ili postavite automatski odgovor u kojem ćete pošiljatelja obavijestiti o drugoj adresi za slanje. Odmor je vrijeme za odmor, a ne posao.

Ako baš morate, najbolje je da ih pregledavate sa računala jer ćete tako biti efikasniji. Na mobitel možete instalirati aplikaciju kao što je Inbox Pause koja može odgoditi poruke za kasnije. Isto možete učiniti preko novog Gmaila, bilo web ili mobilne aplikacije. Kao i kod poziva, važne osobe uvijek možete staviti na listu i primati samo njihove poruke.

Odmor je idealno vrijeme za odvikavanje od društvenih mreža
Barem ćete na novoj lokaciji imati što raditi, istraživati, jesti i posmatrati. Stoga je to idealno vrijeme da se ostavite istraživanja društvenih mreža. Sve što vam se učini zgodno, možete objaviti kasnije. Društvene su mreže kreirane da nas uvuku u svoj svijet pa bi bilo najbolje da aplikacije izbrišete.

Putujete li s drugim ljudima trebali biste razmisliti o ovome

Dogovorite se kako ćete i kada koristiti društvene mreže, čak i ako putujete sami. Ako ste u grupi, manje ćete kršiti zadana pravila i međusobno ćete se poticati na putu do cilja, a i bit će zabavnije pričati priče uz logorsku vatru nego gledati u tuđi život.

Primjerice, ostavite mobitele po strani dok jedete, ili ih uopće ne nosite sa sobom ako je to moguće. Da bude zabavnije, pretvorite izazov u igru tako da onaj tko izdrži najduže dobije neku vrstu nagrade (piće, večeru ili neki suvenir).

Drugi uređaji koje možete koristiti umjesto mobitela

Ako želite sve prednosti mobitela, a ne želite ga uza se, možete ponijeti druge uređaje. Primjerice, kompaktni fotoaparat može biti čak i manji od mobitela, a radit će kvalitetnije fotografije i pri tome će mu baterija trajati duže. Ponesite i malu budilicu, džepni blok i olovku kako biste se probudili na vrijeme i uvijek mogli nešto zapisati.

Na ovaj način možete probuditi i svoje kreativne osobine. Umjesto da o nekom mjestu pišete status, napišite pjesmu ili neku crticu o lokalnom običaju. Možete voditi i dnevnik koji će kasnije biti lijepa uspomena na putovanje. Druge opcije za zabavu su karte, društvene igre ili križaljke i mozgalice.