Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samsung predstavio Galaxy S7

4

Samsung Galaxy S7, najočekivaniji smartphone ovog proljeća, napokon je ugledao svjetlo dana. Ovaj uređaj slobodno možemo nazvati Samsungovom najlošije čuvanom tajnom do sada, jer je procurilo praktično sve što je procurjeti.

Samsung Galaxy S7 tako dolazi u ravnoj i Edge varijanti, s tim da prva dolazi sa 5,1-inčnim ekranom, a Edge 5,5″.

Kao što se i ranije znalo, pokretanje čine dva procesora – Qualcomm Snapdragon 820 i Samsung Exynos 8890, a svaki od njih dolazi sa 4 GB RAM-a. Osnovni model već ima 32 GB interne memorije, a nekim čudom se vratio ulaz za microSD memorijske kartice. Naime, Samsung-ovci su sada na neki način priznali grešku kod prethodnih modela, tako što su ovaj potez prikazali kao slušanje korisnika koji su zbog izostavljanja ovog ulaza negodovali. U svakom slučaju pohvalno.

Kućište se ne razlikuje puno od onog u kojem je lani stigao S6 i da koristi istu koncepciju metalnog okvira i stakla s obje strane.

Baterija 5,1-inčnog modela ima kapacitet od 3000 mAh, a 5,5-inčnog 3600 mAh, što uz umjereno korištenje obećava barem dvodnevnu autonomiju. Dimenzije ravnog S7 iznose 142,4 x 69,6 i 7,9 milimetara, a masa 152 grama. Nakon što je otpornost na vodu kod S6 izostala, S7 dolazi s IP68 sertifikatom. Operativni sistem je Android 6.0 Marshmallow.

Samsung-Galaxy-S7

Samsung Galaxy S7 i njegov Edge brat donose stare microUSB ulaze, a ne najnoviji USB-C, a ovu odluku u Samsungu pravdaju kompatibilnošću s postojećim Gear VR uređajima.

Potvrđene su i glasine o Always On ekranu, koji prikazuje vrijeme i osnovne informacije u “Sleep” načinu.

Kamera ima senzor od 12 megapiksela, dakle manje nego prethodnik, ali je sam senzor fizički veći i u njega je implementirana je tzv. Dual Pixel tehnologija, što znači da svaka ćelija dolazi s dvije foto diode, što u kombinaciji s phase detection sistemom fokusiranja poboljšava kvalitet fotografija. Ova tehnologija se inače koristi na DSLR fotoapratima.

U Samsung-u navode da je piksel na ovom senzoru 30% veći od onog na iPhone-u 6s Plus. Dodatna prednost kamere je što dolazi s f/1.7 otvorom blende, a to automatski osigurava veću kvalitet u slabijim uslovima osvjetljenja. Prednja kamera ima senzor od 5 megapiksela.

https://youtu.be/cyohHyQl-kc