Samsung predstavio seriju procesora Premium Exynos 9

samsung_exynos_9_8895_1487827839912

Samsung Electronics Co., Ltd, svjetski lider u naprednoj tehnologiji poluvodiča, danas je najavio pokretanje svoje najnovije aplikacije premium procesora (AP) Exynos 9 serije 8895. Ovo je Samsungov prvi procesor čipset koji koristi najnaprednije i vodeće u industriji 10-nm (nm) FinFET procesne tehnologije sa poboljšanom 3D tranzistorskom strukturom, što omogućuje i do 27% bolje performanse, dok je potrošnja energije za 40% manja u odnosu na 14nm tehnologije.

Novi Exynos 9 serija 8895 je prvi procesor takve vrste koji ima ugrađen gigabit LTE modem koji podržava agregat od 5 nosača ili 5CA. On pruža brz i stabilan protok podataka na max.1Gbps (Cat.16) downlink sa 5CA i 150Mbps (Cat.13) uplink sa 2CA.

Exynos 8895 je octa (8)-core procesor, koji se sastoji od četiri Samsungove CPU jezgre druge generacije izgrađene po mjeri za poboljšane performanse i energetsku učinkovitost uz četiri Cortex®-A53 jezgre. Uz Samsungovu Coherent Interconnect (SCI) tehnologiju, najnoviji procesor integrira heterogeni arhitektonski sistem koji omogućava brže računarstvo za širok raspon primjena, kao što su umjetne inteligencije i duboko učenje.

Exynos 8895 također donosi nenadmašno multimedijalno iskustvo sa svojim snažnim GPU i multi-format kodekom (MFC), kao I 3D grafičke performanse novog nivoa koje minimiziraju latenciju za 4K UHD VR i iskustvo igranja sa ARM® najnovijim Mali ™ -G71 GPU.

Osim toga, sa svojim naprednim MFC, procesor podržava video snimanje i reprodukciju na maksimalnoj rezoluciji od 4K UHD na 120fps. Također dolazi uz tehnologiju video obrade koja omogućuje veću kvalitetu iskustva uz poboljšanje kvalitete slike; na primjer, za VR (Virtual Reality) aplikacije, Exynos 8895 donosi realno i uranjajuće VR video iskustvo u 4K rezoluciji.

Exynos 8895 ima zasebnu jedinicu za obradu za poboljšana siguronosna rješenja koja su potrebna za mobilna plaćanja koja koriste iris oka ili prepoznavanje otiska prsta, kao i ugrađenu Vision Processing Unit (VPU) jedinicu koja može prepoznati i analizirati stvari ili pokrete za napredna video praćenje, panoramsku obradu slike, i tehnologiju vizije mašine.

“Osim što je izgrađen na najnaprednijoj procesnoj tehnologiji 10 nM FinFET, novi processor Exynos 9 Serije 8895 uključuje Samsungove najnovije tehnologije, uključujući prilagođeni CPU 2. generacije, gigabitni LTE modem, i još mnogo toga”, rekao je Ben Hur, potpredsjednik u marketingu sistema LSI u kompaniji Samsung Electronics. “Sa vodećim tehnologijama kao što je VPU ,Exynos 8895 će voditi inovacije nove generacije pametnih telefona, VR slušalica, i automobilskog infotainment sistema.”

Exynos 9 Serija 8895 se trenutno nalazi u masovnoj proizvodnji.