Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kriza na tržištu

Samsung značajno smanjuje proizvodnju pametnih telefona

samsung

Prema prošlosedmičnom izvještaju azijskih medija, iz Samsunga, koji godinama uz Apple dominira tržištem pametnih telefona, obavijestili su partnere kako će tokom 2022. smanjiti planiranu proizvodnju smartphonea za čak 30 miliona

Najnovije informacije ukazuju na to da je Samsung smanjio proizvodnju pametnih telefona za 30 miliona, dok je Apple odustao od planiranog povećanja proizvodnje za ovu godinu.

Proteklih više od dvije godine bile su turbulentne s brojnim problemima izazvanim pandemijom koronavirusa, globalnim lancima snabdijevanja, nestašicom čipova, a u posljednjih nekoliko mjeseci situaciju je dodatno zakomplikovala ruska agresija u Ukrajini.

Svi ti faktori odražavaju se i na tržište pametnih telefona, a šta ove godine možemo očekivati na njemu najbolje možemo vidjeti na primjeru dvije najveće mobilne kompanije.

Prema prošlosedmičnom izvještaju azijskih medija, iz Samsunga, koji godinama uz Apple dominira tržištem pametnih telefona, obavijestili su partnere kako će tokom 2022. smanjiti planiranu proizvodnju smartphonea za čak 30 miliona.

Prema prvobitnim planovima za ovu godinu, proizvodnja Samsungovih telefona trebalo je da iznosi oko 310 miliona, no sada je taj plan promijenjen i planira se proizvodnja 280 miliona smartphonea. Potrebno je naglasiti kako se radi o izvještaju medija koji iz Samsunga nisu željeli komentarisati.

Kada je u pitanju Apple, on neće smanjivati proizvodnju smartphonea, ali izgleda da je kompanija odustala od planiranog povećanja proizvodnje. Za ovu godinu planirana je proizvodnja dodatnih 20 miliona iPhonea, ali proizvodnja bi ipak trebalo da ostane slična kao i tokom 2021.