Samsungov Galaxy Note 8 premijerno predstavljen u BiH

Fok_3

Nekoliko dana nakon globalne premijere u New Yorku, Samsung je danas u Umjetničkoj galeriji Kosače u Mostaru predstavio najnoviji top model pametnog telefona – Galaxy Note 8. Samsungova linija Note od svog postanka 2011. karakteristična je po velikim zaslonima i olovci S-Pen.

Nažalost po korejsku kompaniju, prošlogodišnji model Note 7 morao je biti potpuno povučen iz prodaje zbog problema s baterijama, koje su se na nekim primjercima bile zapalile iz čista mira, što je Samsung koštalo više od pet milijardi dolara.

Iako se nagađalo da bi zbog toga čak mogli i potpuno ugasiti liniju Note, to se nije dogodilo i na tržištu je sada daleko najbolji telefon iz te linije dosad, a možda i najbolji Samsung u historiji.

Galaxy Note 8 dizajniran je u skladu sa Samsungovim kodom za flagship uređaje – takozvani Infinity zaslon prekriva gotovo cijelu prednju površinu uređaja i ima dijagonalu od 6,3 inča. Riječ je o, tipično za Samsung, Super AMOLED ekranu visokog kvaliteta i prikaza slike, s Quad HD+ rezolucijom i podrškom za standard HDR10.

Za razliku od Samsungovih modela Galaxy S8, Note 8 manje je zaobljen na kutovima, više pravokutan, što mu daje nešto ozbiljniji i poslovniji izgled, ali ga čini i malo težim za manipuliranje u ruci. Senzor za otisak prsta pozicioniran je jako visoko, pokraj dvostruke leće kamere, što se već na Galaxyju S8 i S8+ pokazalo kao priličan problem.

Novitet je kamera, koja prvi put na nekom Samsungu ima dvostruku leću. Riječ je o kameri koja daje superiorne rezultate i pri slabijem osvjetljenju, čija se dubinska oštrina može mijenjati i nakon što je fotografija snimljena, a postoji i opcija Dual Capture.

U BiH će preporučena maloprodajna cijena biti 1.999 KM, a telefon će, u crnoj i zlatnoj boji, postati dostupan od 15. septembra.