Sljedeće sedmice počinje prodaja smartphonea od 6 KM

Freedom

Uskoro bi u slobodnu prodaju trebao krenuti najjeftiniji pametni mobitel na svijetu – ‘Freedom 251’ indijske kompanije Ringing Bells. Freedom 251 trebao bi koštati samo 251 rupi, oko 6 KM, a kompanija koja ga proizvodi tvrdi kako ima već 200.000 primjeraka spremno za dostavu kupcima. No, iako je prodaja trebala početi sutra, najnovija obavijest iz kompanije pomakla je taj datum na 7. jula. Sedam dana odgode možda i nije velika vijest, no mnogi analitičari primili su je kao konačan dokaz da Freedom 251 zapravo uopće ne postoji!

Osnivač kompanije Ringing Bells je Mohit Goel, čija se porodica već godinama bavi sušenjem voća. Goel tvrdi kako je htio biti dijelom ‘sna o digitalnoj Indiji’, te je zato osnovao kompaniju s idejom stvaranja najjeftinijeg mobitela. Kaže kako nabavljaju jeftine dijelove i sastavljaju ih u Haridvaru, na sjeveru Indije.

Na papiru, Freedom 251 je nevjerovatno dobar mobitel za cijenu od 6 KM – ima 1 GB radne memorije, 8 GB pohrane i četverojezgreni procesor, sve skupa s ekranom od četiri inča, no kada je predstavljen u februaru ove godine mnogo je toga vezano uz mobitel bilo sumnjivo.

Kada su novinari dobili prve primjerke, ispostavilo se da se radi o kineskom mobitelu marke Adcom, kakav se može kupiti na tržištu u Indiji za oko 100 KM. Logotip Adcoma na prednjoj strani mobitela bio je prebojan malom flekom bijele boje, a na pozadini mobitela bio je prekriven naljepnicom. Također, iako se radilo o Android telefonu, sve ikone na ekranu izgledale su poput originalnih ikona na iPhoneu. Nakon što su mnogi mediji optužili Goela za prevaru, odlučio je vratiti novac svima koji su unaprijed uplatili za mobitel, no i dalje je tvrdio kako će ispuniti sva obećanja.

Novinari su kasnije ipak dobili drugu, manje sumnjivu verziju koja nije imala prebrisani tuđi logotip i čije su specifikacije odgovarale najavljenima. Ikone od iPhonea zamijenjene su Androidovim. No, činjenica ostaje kako Goel mora gubiti značajne novce na svakom primjerku.

Iako su predstavnici indijskog Ministarstva telekomunikacija tvrdili kako je takav mobitel nemoguće proizvesti za manje od 2.300-2.400 rupija, Goel tvrdi kako ga proizvodnja košta 1.180 rupija, te da dio troškova pokrivaju developeri aplikacija koje dolaze u paketu s mobitelom. Ipak, još uvijek je oko 150 rupija na gubitku po svakom primjerku, te se nada kako će mu pomoći država.

S druge strane, nezavisni analitičari kao i nekolicina zastupnika u indijskom parlamentu optužili su ga za prevaru. Zastupnik Kirit Somaiya cijelu je kompaniju Ringing Bells proglasio Ponzijevom shemom.

Specijalizirani portal za mobitele GSMarena ustanovio je kako pojedini primjerci definitivno postoje, no da će tek službeni datum dostave pokazati radi li se o prevari ili o istinski najjeftinijem pametnom mobitelu na svijetu. Nakon današnje objave Ringing Bellsa, konačni odgovor na to pitanje morat će pričekati najmanje do 7. jula.