Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gost na podcastu

Snowden otkriva: Evo kako vas vaši pametni telefoni špijuniraju

snowden

Velika stvar koja se promijenila od 2013. je to što je sada mobilno na prvom mjestu”

Edward Snowden, bivši zaposlenik američke CIA-e, saradnik NSA i zviždač koji je 2013. dobio azil u Rusiji nakon što je razotkrio tajni američki program masovnog prisluškivanja, gostovao je kod voditelja jednog od najpopularnijih podcasta na svijetu Joea Rogana.

Snowden je u gostovanju u podcastu Joe Rogan Experience, koje je kao i druge epizode ovog podcasta trajalo gotovo tri sata, opisao kako nas tačno pametni telefoni koje koristimo špijuniraju i što možemo napraviti kako bismo to izbjegli.

“Velika stvar koja se promijenila od 2013. je to što je sada mobilno na prvom mjestu”, rekao je Snowden u intervjuu, objašnjavajući kako se prisluškivanje danas uglavnom provodi preko mobitela jer ih ljudi koriste češće nego računare.

“Imate mobitel negdje u sobi. Mobitel je isključen – bar mu je ekran isključen. A ako vam neko pošalje poruku – ekran oživi. Kako se to dogodi?” zapitao se retorički Snowden.

“Svaki smartphone, svaki mobitel uopće stalno je povezan s najbližim odašiljačem. Čak i kad je ekran isključen i mislite da ne radi ništa, ne možete to vidjeti jer su emisije radiofrekvencija nevidljive, ali on vrišti u zrak, govoreći ‘tu sam, tu sam'… pokreti vašeg mobitela su pokreti vas kao osobe i često su jedinstveni i može vas se identificirati preko njih”, rekao je Roganu.

“To znači da kad god nosite mobitel, kad god je uključen, postoji zapis vaše prisutnosti na tom mjestu koji stvaraju kompanije”, dodao je.

“One ne moraju držati te podatke vječno, ustvari nema dobrog razloga da ih drže vječno, ali te kompanije vide to kao vrijedne informacije”, napomenuo je, dodavši da su ti podaci ranije bili prolazni, ali sada se spremaju zauvijek:

“Nema veze jeste li učinili nešto pogrešno ili ste najobičnija osoba na svijetu…jer tako masovni nadzor funkcionira.”

“Tako se stvara ‘osnovna kolekcija’, što je eufemizam vlade za masovni nadzor. Oni naprosto skupljaju sve to unaprijed u nadi da će jednog dana biti korisno”, dodao je ovaj zviždač, javljajući se videolinkom s nepoznate lokacije u Rusiji.

“A tu govorimo samo o tome kako se spajate na mobilnu mrežu. Ne uzimamo u obzir sve one appove koji kontaktiraju s vašom mrežom još češće (nego vi)”, naglasio je: “Moramo identificirati problem. A problem s korištenjem smartphonea danas je što nemate pojma šta rade u bilo kojem trenutku.”

Poseban problem s današnjim smartphoneima je što im se ne može izvaditi baterija, kao starim “glupim” mobitelima, čime se osigurava da nisu potajno uključeni. No za običnu osobu dovoljno je i jednostavno isključiti mobitel, ustvrdio je Snowden.

Snowden je također iznio otkriće koje će razočarati teoretičare zavjera i lovce na NLO-e koji vjeruju da američka vlada skriva kontakte s vanzemaljcima.

Budući da je kao zaposlenik CIA-e (Centralne obavještajne agencije) i kasnije kooperant NSA (Agencije za nacionalnu sigurnost) imao pristup njihovim tajnim podacima, priznao je da je tražio podatke o vanzemaljcima.

“Znam, Joe, znam da želiš da postoje vanzemaljci. Znam da Neil deGrasse Tyson žarko želi da postoje vanzemaljci. I vjerovatno postoje, zar ne?” rekao je Roganu: “Imao sam nevjerovatan pristup NSA-u, CIA-i, vojsci, svim ovim grupama. Nisam pronašao ništa.”

“Službeno, koliko ja znam, vanzemaljci nikad nisu kontaktirali Zemlju ili barem nisu kontaktirali američke obavještajne službe”, napisao je Snowden u svojoj knjizi.

“Ako ste se pitali: Da, čovjek je zaista sletio na Mjesec. Klimatske promjene su stvarne. Chemtrailsi ne postoje”, dodao je.