Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sony predstavio smartfone sa ekranom kakav još nismo vidjeli

477479-sony-xperia-z5

Sony je na IFA sajmu u Berlinu predstavio dva nova smartfona – Xperia Z5 i Xperia Z5 Compact, ali to nije sve, kompanija je spremila i premijum verziju ovog uređaja koja dolazi sa ekranom kakav još nismo imali prilike da vidimo.

Xperia Z5 Premium u prodaji će se pojaviti krajem godine i u pitanju je prvi smartfon sa 4K displejom.

Novi uređaj posjeduje 5.5-inčni 3.840 x 2.560p displej sa prilično impresivnih 806 piksela po inču.

Glasine su do ovog trenutka tvrdile da bi ZTE trebalo da predstavi prvi 4K smartfon, ali čini se da ga je Sony pretekao kada je ovaj novitet u pitanju, baš kao i što je Huawei šokirao Epl ovim novitetom koji je svoju premijeru trebalo da ima sa novim IPhoneom.

Sam uređaj jako je sličan modelu Xperia Z5 i ima osmojezgreni Snapdragon 810 čipset, 3GB radne memorije, 32GB interne memorije i podršku za microSD karticu uz pomoć koje prostor za skladištenje podataka može da se proširi na 200GB.

Jedina ozbiljnija razlika odnosi se na težinu s obzirom da Xperia Z5 Premium ima 3.430mAh bateriju. Ovo međutim nije pretjerano impresivno s obzirom da će morati da napaja veliki 4K displej.

Kada je kamera u pitanju, Sony je unaprijedio svoje smartfone i oni sada dolaze sa 23MP senzorom smještenim sa zadnje strane i 5MP kamerom na prednjoj.