Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TEHNO SAVJETI

Stalno se prazni? Spasite bateriju vašeg Androida uz ove korisne savjete

punjac

Smartfon se brzo prazni? Ne brinite – pobrojali smo nekoliko ključnih načina na koje ćete spasiti bateriju vašeg mobilnog mezimca

Najčešći prigovor na učinkovitost pametnih telefona usko je vezan uz njihovu bateriju. Korisnici nakon nekog vremena počnu prigovarati na to kako im telefon traje kraće nego kad su ga kupili, kako im neke aplikacije troše previše struje te kako nisu zadovoljni sa uređajem jer ‘se prerano gasi’. Rješenje ovog problema leži u nekoliko vrlo jednostavnih poteza koji se dodiruju korisničkih navika i samog instaliranog softvera.

Bacite pogled na softver

Kada ste zadnji put provjerili koje aplikacije troše najviše baterije? Vrijeme je za posjet postavkama. Aplikacije vole trošiti bateriju – neke toliko da počnu ugrožavati normalno korisničko iskustvo. Nikome se ne da nekolko posezati za punjačem nekoliko puta dnevno, no na sreću odlazak u servis po novu bateriju nije jedino rješenje.

Programi poput Messengera, Snapchata ili Snapseeda troše puno baterije, a razlog su reklame – prije svega zato jer za učitavanjem svake od njih smartfon treba potrošiti nešto struje. Ako je reklama loše dizajnirana, ona može potrošiti puno struje.

Druge aplikacije vole osvježavanje u pozadini, što znači da troše bateriju čak i kada je vaš Android zaključan. Konačno, tu su aplikacije za video prijenose koje troše puno struje zato jer je ekran cijelo vrijeme upaljen i to često potraje i do sat vremena.

Pobrojali smo aplikacije koje troše najviše:

Snapchat
Facebook
Instagram
YouTube
Netflix
WhatsApp
TikTok
Google Maps

Ako vaša baterija ne traje cijeli dan, smanjite potrošnju uz sljedeće modifikacije, samo vodite računa da ovi trikovi rade samo na Androidu 9 i kasnijim verzijama. Za početak smanjite vrijeme nakon kojeg se ekran gasi. Odite u Settings i pritisnite na Display > Advanced > Screen timeout. Tamo birajte neko kratko vrijeme poput pola minute. Nakon toga smanjite svjetlinu ekrana. Samo povucite s vrha ekrana prema dnu i pomaknite slajder prema lijevo. Ako želite smartfonu narediti da mijenja svjetlinu prema potrebi, upalite adaptivno osvjetljenje odlaskom u Display > Adaptive brightness.

Konačno, možete isključiti zvuk tipkovnice i vibraciju. Sve što trebate napraviti je otići u postavke i birati Sound > Advanced gdje možete isključiti zvuk ili vibraciju. Nakon što ste zvuk doveli u red, vrijeme je da isključite značajke poput mobilnog hotspota ili, ako tako želite, isključiti automatsko spajanje na Wi-Fi.

Šta sa gladnim aplikacijama?

Premda smo pobrojali popularne aplikacije koje troše najviše baterije, krivac u vašem slučaju može biti nešto drugo. Ako niste sigurni koja aplikacija radi najviše ‘štete’, otvorite postavke i odite do stavke za bateriju (Battery > More (izbornik s tri točkice) > Battery usage. Pod sekcijom koja prikazuje potrošnju baterije od zadnjeg punjenja vidjet ćete listu aplikacija sa postocima potrošnje. Nakon što ste saznali koja od njih troši najviše struje, možete ih jednostavno koristiti manje osim ako znate da ćete telefon uskoro spojiti na punjač.

Također možete ograničiti aplikacije od korištenja previše energije dok čekaju u pozadini. Odite u postavke i birajte stavku Battery. Ako vidite aplikaciju s karticom koja savjetuje da ju ograničite, birajte komandu Restrict (ograničiti) i to bi trebalo pomoći. Također možete kroz gore spomenuti ‘Battery usage since full charge’ pronaći nekoliko aplikacija kojima možete ograničiti rad u pozadini komandom ‘Background restriction’. Ako imaju opciju – uključite ju.

Pažljivo s punjenjem

Još jedna stvar na koju se isplati obratiti pažnja je vrijeme punjenja baterije. Premda velik broj uređaja korisnici cijelo vrijeme ostavljaju na punjaču, to možda nije najbolja ideja. Baterije u modernim uređajima najbolje rade ako im se kapacitet drži između 20 i 80 posto. Pređite preko 80 posto i baterija će se cjelo vrijeme malo prazniti i onda puniti, trošivši takozvane cikluse punjenja kojih svaka baterija ima ograničen broj.

Koristite službene punjače i dodatke

Ako je to moguće, kupujte ili kvalitetne punjače koje je certificirao proizvođač vašeg smartfona ili se držite originalnih punjača. Jeftini punjači mogu (ali ne moraju nužno) nanijeti štetu kabelu i bateriji, što znači da se isplati biti siguran i držati se originalne opreme. Ista priča vrijedi i za kabele – kao što stara poslovica kaže: ‘Nemate dovoljno puno novca da biste kupovali jeftine stvari’, piše Tportal.