Mobiteli

Stiže Wi-Fi uz pomoć kojeg ćete puniti uređaje

08/06/2015

Wi-Fi danas uzimamo zdravo za gotovo, no što ako biste uz pomoć bežične mreže umjesto provjere maila, Facebooka i Instagrama u budućnosti mogli napuniti mobitel, bez ikakvih žica?

Iako zvuči kao scenarij iz filma, ekipa istraživača sa Univerziteta u Washingtonu tvrdi da je ovo vrlo moguć scenarij, jer su oni razvili ‘struju putem Wi-Fija’ – sistem koji može puniti vaše baterije kroz zrak i to na udaljenosti do 8.5 metara.

Sistem se sastoji od od svega dvije komponente: routera i ugrađenih senzora. “Cilj senzora je da ‘pokupe’ radijsku frekvenciju i pretvoore je u istosmjerni napon”, objašnjava Vamsi Talla, istraživač s projekta, te dodaje: “Drugi dio, pristupna tačka, mjesto je na kojem smo razvili rješenje, a riječ je o izmjenama u softveru koji bi omogućio da pristupna tačka djeluje i kao dobar izvor isporuke struje i kao dobar Wi-Fi ruter”.

Drugim riječima, postiže se da dobijete električnu energiju koja nimalo neće ometati vašu internetsku vezu.

Inače Energous već prodaje uređaj koji odašilje električnu energiju kroz zrak koristeći signale radijske frekvencije. On doduše zahtijeva potpuno nov, namjenski harver i gubi Wi-Fi aspekt. A što se tiče Wi-Fija nije još poznato koliko će u jednom trenutku uređaj moći odašiljati svih vrsta ‘outputa’, tj. i internetske veze i napona, iako su se istraživači pobrinuli da ni punjenje ni povezanost ne zastrani.

“Kad biste željeli ‘pokupiti’ najviše moguće elekrične energije, to bi ubilo Wi-Fi, jer bi se cijelo vrijeme kanalizirala struja, pa smo optimalizirali router kako bismo mogli isporučivati konstantnu struju, bez da ona utječe na Wi-Fi, tj. tako se čini senzoru. No umjesto da struja cijele vrijeme teče jednim od vaših bežičnih kanala, mi smo je podijelili na tri kanala koji se ne preklapaju. To nam omogućuje da u isto vrijeme dostavljamo istu količinu struje, bez za previše opterećujemo samo jedan kanal”, objašnjava Bryce Kellogg, drugi istraživač iz ekipe.

Ekipa je uređaje već isprobala na temperaturnim senzorima, kameri i punjivim baterijama. A ako vam se ovi uređaji čine kao da trebaju premalo napona, znajte da je trenutačno router osuđen na otpuštanje tek jednog vata, iz nama nepoznatih razloga, no svi se nadaju da će se to u budućnosti promijeniti.

Ekipa je pokrenula startup i nadaju se da će moći unaprijediti svoj proizvod kako bi ojačali pristupnu tačku, te trenutno proučavaju kome bi najviše njihov proizvod mogao pomagati, te bi li bilo bolje da se koristi u industrijske ili komercijalne svrhe. Nama bi itekako dobro došao, pa se nadamo da će krenuti (i) u komercijalnom smjeru, piše Wired.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.