Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stižu mobiteli s čitačem otiska prsta ispod ekrana

resize

Vivo i Doogee su uz partnerstva s Qualcommom i Synapticsom predstavili prototip pametnog telefona koji ima senzore za otisak prsta ispod ekrana pametnog telefona, ali to je samo početak vala koji dolazi. Istina, uvijek će ove kompanije imati u historiji zapisanu crticu da su bile prve kad se radi o ovoj tehnologiji, ali to malo znači ako ne budu najbolje.

Qualcomm je “udario” temelje kroz svoje procesore, a proizvođači moraju potom obaviti svoj dio posla te postaviti senzore i ekran na adekvatan način pa da sve radi. Vivo i Dodogee, koji su prvi predstavili prototipove svojih uređaja kažu da nema problema ne samo zbog Qualcomma već i Synapticsa koji se brine za sami dio sa senzorima i prepoznavanjem otiska prsta uz svoj Clear ID.

Sigurno je i da će Samsung uspjeti tako nešto izvesti prije ili kasnije, tako da se postavlja isključivo pitanje hoće li to biti s Galaxy S9 ili Note 9. Ovaj drugi bi trebao biti realniji zbog vremena koje je preostalo.

Također, tu je i Apple, koji koketira s ovom tehnologijom duže vrijeme i nije ju predstavio na iPhone X, ali će sasvim sigurno na sljedećem modelu super luksuznog pametnog telefona. Dakle, može se bez ikakvih problema kazati da je utrka počela i sad treba vidjeti tko će biti pobjednik – dok govorimo o kvaliteti i izvedbi.

Upravo zato nije ništa čudno kad se kaže da je CES sajam u Las Vegasu označen pričom o senzorima za prepoznavanje otiska prstiju ispod samog ekrana. Možda je to najuzbudljivija nova tehnologija na sajmu jer implementirat će se svugdje i zato je značajna. Istina, 8K, MicroLED TV, autonomni uređaji, umjetna inteligencija i virtualni asistenti svakako izazivaju uzbuđenje, ali ovo što su Vivo i Qualcomm predstavili moglo bi biti dijelom svih navedenih uzbudljivih uređaja koji su spomenuti.