Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Testirali smo “HTC U11”: On ima sve, baš sve što vam treba (FOTO)

htc_naslovna

Nakon što je prije godinu dana HTC-e na tržište izbacio svoju “desetku”, smartphone vrhunskih karakteristika, na red je došao i njegov nasljednik. Dokaz da uvijek može bolje. HTC U11.

Proteklih 15-tak dana testirali smo upravo to HTC-ovo remek-djelo, koje je za razliku od svojih prethodnika “upakovano” u vrlo elegenatno stakleno kućište, čije se boje prelijevaju zavisno od ugla pod kojim ga gledate.

Na prvi dodir i pogled tijelo HTC-a U11 izgleda zaista primamljivo. Posebno će to primjetiti oni koji su ranije koristili HTC-ov smartphone, a koji su sve do sada imali aluminijsko kućište.

Upravo ta velika promjena amortizuje utisak da su dimenzije mogle biti možda malo manje. Kompletna poleđina je od blago je zakrivljenog Gorilla Glass 3 stakla, na kojem će vam ostati otisci prstiju, ali zato HTC u pakovanju nudi jednostavnu maskicu.

Ono što bi mogla biti mana na prvi pogled, a što se primjeti prije nego upalite telefon, jeste nedostatak 3,5 mm izlaza za slušalice. Da, to je mana samo ukoliko iz nekog razloga ne želite koristiti HTC-ove slušalice za koje taj adapter (koji HTC isporučuje uz uređaj) nije potreban. Originalne sušalice koje idu uz kupljeni uređaj jednostavno se uključe u USB-C priključak za punjenje baterije.

To možda jeste bila mana dok nismo odlučili poslušati muziku sa originalnim HTC-ovim slušalicama. Ali, o tome ćemo malo kasnije.

Na metalnom okviru tu su još tipke glasnoće i pokretanja na desnoj strani uređaja, koje su, ukoliko ste dešnjak, odlično odmjerene i postavljene. Ekran se može upaliti i opcijom “double tap”.

Kada se dobro zagledate primjetit ćete na HTC U11 i čak četiri mikrofona te dva kvalitetna BoomSound Hi-Fi zvučnika. Prednju i zadnju kamera, uz bljeskalicu. Utor za karticu. I čitač otiska. Sve spomenuto “upakovano” je prilično diskretno i tako da telefon ne gubi na eleganciji.

Vodootporan

HTC U11 dolazi s IP67 certifikatom, dakle neće mu biti ništa ukoliko ga zalijete vodom. Ili uronite u vodu do 1, 5 metara dubine, gdje bi bez problema mogao provesti 30 minuta, a da nakon toga radi bez ikakvih poteškoća. Tako kažu iz HTC-a, kao i oni koji su napravili taj test. Ja nisam, iz prostog razloga što nikada nisam imao potrebu za telefonom s kojim bih se mogao kupati ili roniti. Ali, eto i to se može s HTC-om U11.

Čitač otiska radi zaista, zaista brzo.

Edge Sense

HTC U11 ima nešto što nema niti jedan drugi smartphone. Edge Sense. Senzore smještene u okviru na donjoj trećini uređaja, koji reagiraju kad malo jače stisnete kućište. Jačinu stiska je moguće podesiti, najbolje na neku srednju jačinu.

Dužina stiska daje dvije opcije. Koje je moguće mijenjati po vlastitom izboru. Telefon dolazi sa zadanim opcijama, kraći stisak će pokrenuti kameru i usput okinuti fotografiju s još jednim kraćim klikom. Duži pritisak unutar kamere će pak okrenuti kameru, odnosno prebaciti s prednje na stražnju i obratno.

Iako mi se u prvi mah činila pomalo bizarna opcija, vrlo brzo sam je počeo maksimalno koristiti.

Moćni Snapdragon 835

Što se tiče onoga što krije ispod finog stakla, u pitanju je najjači Qualcommov procesor, Snapdragon 835, ukombiniran s 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije, koji radi fantastično brzo.

Procesor Snapdragon 835 je sjajan. Definitivno nećete se nervirati dok čekate da se neka aplikacija otvori. HTC U11 je super – brz telefon. Uređaj koji smo dobili na testiranje je u sebi imao 4 GB RAM-a. Sasvim, sasvim pristojno. Kao i 64 GB interne memorije. S tim da taj kapacitet možete proširiti s memorijskim karticama.

Kvaliteta WiFi signala je prilično dignuta, ali to ne čudi s obzirom da je radikalno promjenjen materijal kućišta.

SuperLCD5

Kada je sučelje u pitanju, primjetit ćete da je zaslon razvučen skoro do rubova, no ne i potpuno. Pogotovo ne po visini. I to je sigurno estetska mana ako ste imali priliku u rukama držati recimo Galaxy S8.

Sam zaslon je vrlo sličan prethodniku, SuperLCD5, s većom dijagonalom od 5,5 inča. QHD rezolucija je postala standard.

Uglovi vidljivosti ostali su na najvišem nivou koji možete od LCD-a očekivati, a prikaz boja je dovoljno realan da niko ne bi trebao imati prigovora. Cijeli ekran je prekriven Corning Gorilla Glass 5 staklom protiv grebanja. Tu je i funkcija

Ne traži privikavanje

Dobra stvar je što HTC U11 ne traži praktički nikakvo privikavanje.

Što se sučelja ovog smartphonea tiče, ako ste ranije imali priliku koristiti neki Android, definitivno nećete imati problema sa privikavanjem. Sve je prilično jednostavno, znate sve gdje vam šta stoji.

Launcher je odvojen od softvera, pa ga tako možete nadograditi čim se nadogradnja pojavi u Google Play trgovini.

Izbornik s brzim prečacima moguće je vrlo lako prilagoditi po vlastitoj želji, a isto vrijedi i za raspored i količinu početnih zaslona. Kao i za razne prečice.

Kamera je definitivno – vrhunska

Kamera. Ono zbog čega mnogi upravo biraju koji će smrtphone kupiti. A kamera HTC U11 je na DxOMarku dobila najbolje ocjene.

Upravo je ta jedno od najjačih oružja HTC U11. Kamera ugrađena u HTC U11 oduševila nas je. Nećemo vas puno zamarati brojkama. Radi o kameri od 12 megapixela sa povećanim otvorom blende sada na f/1.7 što u konačnici rezultira sjajnim fotkama s manje svjetla, te DualPixel autofokus tehnologija poput one u Canonovim fotoaparatima kao i Samsungovoj S seriji. Jedan od najboljih autofokus tehnologija trenutno, a u to smo se uvjerili fotkajući s HTC U11. Za one koji uvijek žele više, tu je i mogućnost fotografisanja u RAW formatu i potpuno ručnim kontrolama.

Kamera novog HTC U11 je nevjerovatno moćna

Sjajne fotografije snimljene moćnom kamerom HTC U11 zaslužuju da ih posebno predstavimo, i to ćemo uskoro uraditi. Imat ćete priliku vidjeti i galeriju fotografija u izvornoj veličini! 

 

Kada je video u pitanju, tu su četiri mikrofona koja pomažu pri snimanju videa, pa će se prilikom zumiranja pojačati i zvuk ovisno o tome koga snimate. HTC je ovu tehnologiju predstavio kao 3d audio. I zaista je zvuk prilikom snimanja sjajan, sve funkicionira odlično.

Za razliku od savršene fotografije, video je za nijansu na nižem nivou od onoga koji očekujete nakon što vidite fotke napravljene s HTC U11.

Za razliku od fotografisanja, koje nude pregršt opcija, kod snimanja videa u HTC-u nisu smatrali da su kameri potrebne ručne kontrole. No, i prateće automatske opcije su sasvim dovoljne da snimite sjajan klip.

Što se “selfie” kamere tiče, sa normalnim svjetlom tu zamjerke nema, fotografije su odlične, ali noćne fotografije su “samo” dobre, ali ne i savršene. Jedan od razloga je i micanje optičke stabilizacije s prednje kamere od 16 megapixela, a koju je prošlogodišnji HTC-u 10 imao.

Baterija vas neće ostaviti na cjedilu

Uprkos moćnom procesoru, baterija je zadržala kapacitet od 3000 mAh. Teško da ćete HTC U11 uspjeti isprazniti od jutra do večeri. Da biste to napravili, trebali biste baš “visiti” na telefonu od jutra do mraka.

Primjerice, sat i po filma odgledanog na Youtubeu (sa zvukom pojačanim do kraja) skinute će tek 12 posto baterije s uključenim Power saverom. Ukoliko dođete u situaciju da ste ostali s manje od 10 posto baterije, a morate biti dostupni za pozive, tu je EPS mode (Extreme Power Save mode) i bez brige, telefon se zadugo, zadugo neće ugasiti.

Ekstra brzi punjač koji dolazi uz uređaj, otprilike za oko sat vremena napunit će vašu bateriju do vrha. Primjera radi, biće vam dovoljno samo 27 minuta da bateriju sa 10 posto kapaciteta vratite na 50 posto, što će vam biti dovoljno možda i za cijeli dan korištenja. Pogotovo ukoliko uključite dostupni Power Saver.

 

Prosječni korisnici mobitela, što se baterije HTC U11 tiče, vjerovatno bi mogli “pregurati” i dobar dio drugog dana bez punjenja.

USonic slušalice

Da se vratimo i na HTC-ove slušalice koje idu uz uređaj, a koje su jednostavno – odlične.

Možda nisam stručnjak za šumove, muziku i decibele. Ali, HTC-ove slušalice USonic koje dobijete uz uređaj, isporučuju nevjerovatno dobar zvuk. Time priča o nedostatku 3,5 mm utora za slušalice kao mani HTC-a U11 gubi svaki smisao. USonic slušalice imaju noise cancelling (funkciju utišavanja zvuka) i nešto su jače na basu. Mana im je, ako se to može nazvati manom, što se mogu koristiti samo na HTC-ovom uređaju.

Kada se sve sabere i oduzme, HTC U11 spada u vrhunske smartphone. Za 15-tak dana koliko smo imali na testiranju ovaj sjajni smartphone uvjerili smo se da HTC U11 ima mnogo toga što ga svrstava među najbolje smartphone u ovo trenutku na tržištu. Sjajan i super-brz procesor, mnogo memorije, vrhunsku kameru, sjajan zvuk, i vjerovatno najbolji omjer plaćeno-dobijeno kada je konkurencija u pitanju.

Glavne karakteristike

Dimenzije 153.9 x 75.9 x 7.9 mm
Masa 169 grama
Zaslon SuperLCD5 5,5″ 1440 x 2560, 534 ppi, Gorilla Glass 5
SoC Qualcomm Snapdragon 835
CPU 4x Kryo 2,45 GHz, 4x Kryo 1,9 GHz
RAM 4 GB
Interna memorija 64 GB
Micro SDDa
Povezivanje WiFi, A-GPS, Bluetooth 4.2, USB-C, USB OTG, Miracast, Google cast
Brzo punjenje Quick Charge 3.0
Vodootpornost Da, IP67
OS Android 7.1.1. Nougat
Kamera 12 MP/4K f/1.8, OIS, DPAF
Prednja kamera 16 MP/QHD f/2.0
Baterija 3000 mAh