Mobiteli

Top pet najprodavanijih tehnoloških uređaja u 2017.

02/01/2018

Neke stvari se, očigledno, nikada ne mijenjaju. Pogotovo kada je u pitanju Apple. Njihovi proizvodi su u pravilu preskupi, iako se radi o uglavnom odličnim uređajima, cjenovno su definitivno precijenjeni, ali to na tržištu nema gotovo nikakav negativan utjecaj. Koliko god koštali, uvijek se dobro, pardon, odlično prodaju, posebno se to odnosi na njihov pametni telefon – iPhone. Rekordna godina za Apple bila je 2015. kada je prodano 230 miliona ovih smartphonea, a iako se nije špekuliralo da bi prošla godina mogla biti tako dobra, svejedno se dogodilo.

Naime, ako je vjerovati podacima koje donosi USA TODAY, bez obzira na to što završne analize prodajnih rezultata u prošloj godini nisu do kraja gotove, najprodavaniji tehnološki uređaj u 2017. je upravo Appleov iPhone!

Pritom su rezultati više nego impresivni, jer kombinirajući sve modele, Apple je ukupno u prošloj godini prodao 223 miliona uređaja, što je definitivno vrlo blizu rezultatima iz 2015. Nije nevažno napomenuti niti činjenicu da je prodaja vjerovatno najiščekivanijeg uređaja godine, iPhonea X bila ograničena, a da nije, vjerovatno bi rezultati bili još bolji.

Apple može biti i te kako zadovoljan, jer je prodao više iPhonea nego što je svih ostalih uređaja na listi pet najprodavanijih prodano zajedno.

K tome, još je jedan njihov proizvod na listi “top 5”, jer Apple Watch je prodan u 20 miliona primjeraka. Uglavnom, na drugom mjestu je Samsung s Galaxy S8 i Note 8 s prodanih 33 miliona primjeraka, treći je Amazon Echo Dot s 24 miliona, na četvrtom je spomenuti Apple Watch, a na petom Nintendo Switch s 15 miliona prodanih primjeraka u 2017.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.