Tržišna vrijednost Applea premašila 800 milijardi dolara

apple

Nakon što je prošle godine po prvi puta od predstavljanja iPhonea Apple zabilježio pad prodaje svojih telefona, neki analitičari zaključili su kako su najbolji dani ove kompanije prošli.

S obzirom kako tadašnji aktualni modeli iPhonea (6S i 6S Plus) nisu donijeli nikakve velike novitete u odnosu na prethodnike te kako je prodaja iPadova već neko vrijeme bila u minusu, a Apple Watch nije ostvario željeni učinak na tržištu nosivih uređaja, (što se sve odrazilo na cijena dionice ove kompanije koja je pala na samo oko 90 dolara), internetom su počele kružiti priče kako su najbolji dani Applea iza njih.

Ali, samo godinu dana nakon toga, analitičari i tehnološki mediji ponovno pišu o velikom potencijalu Applea koji bi, ako se ovakav rast nastavi, prvi u povijesti mogao probiti magičnu granicu tržišne vrijednosti od bilijun dolara. Cijena dionica Applea jučer je premašila 150 dolara, dok je ukupna tržišna vrijednost kompanije sada veća od 800 milijardi dolara. Analitičar s Wall Streeta Drexel Hamilton kaže da je vrijednost dionice Applea i dalje podcijenjena te je podigao svoja predviđanja za budućnost – dok je ranije vjerovao kako bi cijena dionice Cookove kompanije mogla doseći 185 dolara po dionici, sada vjeruje kako je ta cijena još veća te bi mogla doseći cijenu od 202 dolara.

S njim se slaže i tehnološki analitičar Brian White prema kojim je Appleova dionica jedna od najpodcjenjenijih dionica na svijetu te kaže da su investitori pretjerano negativno reagovali na prošlogodišnji pad prodaje iPhonea.
Podsjeća kako Apple drži manje od 15 posto tržišta pametnih telefona tako da postoji veliki prostor za daljnji rast.

Također, već mjesecima se piše o Appleovim planovima i tri nova modela iPhonea koja bi trebali predstaviti u septembru te se, osim u slučaju nekih nenadanih situacija poput odgode predstavljanja ili hardverskih problema, očekuje kako će Apple u posljednjem kvartalu oboriti prodajni rekord u prodaji iPhonea i ostvariti rekordnu prodaju, što bi sve trebalo utjecati na daljnji rast cijene dionice.

Ako se ostvare predviđanja Hamiltona, Whitea i drugih analitičara koji vjeruju da najbolje tek dolazi, tržišna vrijednost Applea tokom 2018. trebala bi biti veća od nevjerovatnih bilion dolara.