Vaš smartphone možda sadrži zlato i srebro a da to i ne znate

mobiteli

Milion mobitela starije proizvodnje može sadržavati čak 350 kilograma srebra i 34 kilograma zlata. Određena količina plemenitih metala može se nalaziti i u telefonima novije proizvodnje čega korisnici najčešće nisu ni svjesni, piše BBC.

Tokom tehnološkog samita koji će u novembru biti održan u australijskom Sydneyju bit će riječi i o mogućnostima izvlačenja ovih metala iz mobilnih telefona koji više nisu u upotrebi.

Procjenjuje se da svaki iPhone sadrži 0,034 grama zlata i 0,34 grama srebra. Također, prisutni su i plemeniti metali platina i paladijum, ali i drugi metali koji imaju svoju vrijednost kao što su aluminij i bakar.

Trenutno se u svijetu reciklira veoma mali broj mobilnih telefona iako korisnici ponekad i u rasponu od samo nekoliko mjeseci kupe novi smartphone i odbace stari. Procjenjuje se da je do sada u svijetu reciklirano svega 10 posto starih mobilnih telefona.

Naučnica Veena Sahajwalla koja će predavati na samitu u Sydneyju ističe da u budućnosti možemo očekivati izgradnju “mikro-fabrika” u kojima bi bilo moguće efikasno izdvojiti pojedine metale iz mobilnih telefona.