Mobiteli

"neprihvatljivi rizik"

Veliki udarac Sjedinjenih Država na Huawei

26/11/2022
Foto: Unsplash

Taj potez predstavlja nastavak akcija Washingtona protiv kineskih tehnoloških divova zbog straha da bi Peking morao koristiti te kompanije za špijuniranje Amerikanaca

Bidenova administracija zabranila je uvoz i prodaju nove telekomunikacijske opreme kineskih kompanija Huawei technologies i ZTE jer predstavljaju “neprihvatljivi rizik” za američku nacionalnu sigurnost.

Savezna komisija za komunikaciju u petak je priopćila da je donijela konačne odluke kojima također zabranjuje prodaju i uvoz opreme kineskog proizvođača opreme za nadzor Daha Technologies, tvrtke koja proizvodi opremu za videonadzor Hikvision Digital Technology i tehnološke tvrtke Hytera Communications.

Taj potez predstavlja nastavak akcija Washingtona protiv kineskih tehnoloških divova zbog straha da bi Peking morao koristiti te kompanije za špijuniranje Amerikanaca.

“Te nove odluke važan su dio naših tekućih akcija da zaštitimo Amerikance od prijetnji vezanih uz nacionalnu sigurnost koje uključuju telekomunikacije”, navela je predsjednica te komisije Jessica Rosenworcel u priopćenju.

Huawei nije želio komentirati tu odluku, dok ostale kompanije nisu odmah odgovorile na zahtjev Reutersa.

Inače, ta komisija je u julu 2021. objavila da razmatra zabranu odobrenja za svu opremu svih kompanija na popisu. To je uslijedilo nakon što je u martu 2021. pet kineskih tvrtki označeno kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti prema zakonu iz 2019. čiji je cilj zaštita američkih komunikacijskih mreža.

Sva četiri povjerenika u agenciji, dva republikanca i dva demokrata, podržala su najnovije odluke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.