Mobiteli

Virusi i zloćudan softver u mobitelima i tabletima

14/03/2017

U više od 30 Android tableta i mobitela otkriven je zloćudan (štetni) softver koji je na uređajima bio instaliran prije nego su pušteni u prodaju, prenose mediji.

Kompanija Check Point otkrila je ovu “infekciju” virusima na 38 uređaja koje su koristili njihovi klijenti, jedna telekomunikacijska kompanija i multinacionalna tehnološka kompanija.

Virusi i zloćudan softver bili su instalirani na mnogim uređajima poznatih marki, uključujući Samsung, LG i Google, piše britanski Independent.

Check Point je naveo zaražene uređaje: Samsung Galaxy Note 2, LG G4, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 8, Xiaomi Mi 4i, Galaxy A5, ZTEx500, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note Edge, Samsung Galaxy Tab S2, Samsung Galaxy Tab 2, Oppo N3, Vivo X6 plus, Nexus 5, Nexus 5X, Asus Zenfone 2
Lenovo S90, Oppo R7 plus, Xiaomi Redmi

Naglašavaju da svi modeli gore navedenih uređaja nisu zaraženi zloćudnim softverom.

“Prema onome što smo pronašli, zloćudan softver bio je prisutan u uređajima prije nego su ih korisnici kupili”, piše na blogu Check Pointa.

“Opasne aplikacije nisu dio službenog ROM-a dobavljača, već su dodane negdje u lancu opskrbe”, naveli su.

Većina otkrivenih virusa služila je za krađu podataka, a na jednom od telefona bio je i “ransomware” Slocker koji zaključava uređaj tako da ga vlasnik ne može koristiti, a zatim od njega traži novac da bi otključao uređaj.

“Ovakav softver može ugroziti sigurnost čak i najopreznijih korisnika”, stoji u izvješću Check Pointa.

“Korisnik koji zaprimi već zaraženi uređaj, neće moći primijetiti bilo kakvu promjenu na njemu”, napominju.

Navode također kako se korisnici ipak mogu zaštititi tako da preuzmu s interneta skener za zloćudan softver pri prvom uključivanju svog uređaja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.