Vraćanje na fabričke postavke neće ukloniti sve podatke s telefona

Ukoliko vraćate Android telefon na fabričke postavke, želeći na taj način da izbrišete sve lične podatke i spriječite da, ukoliko prodajete mobilni telefon, naredni vlasnik pronađe vaše podatke, pravite veliku grešku.

Mnoga istraživanja pokazala su da je pomoću pravih alata moguće vratiti podatke koji su izbrisani resetovanjem telefona. Vraćanje na fabričke postavke dovodi do toga da sistem izbrisane podatke jednostavno odbaci u prazan prostor, umjesto da radi na principu prepisivanja ‘junk’ podataka na ranije izbrisane podatke.

Srećom, neželjeni scenario moguće je spriječiti pomoću ovih nekoliko koraka:

Šifrirajte svoj telefon

Šifriranje Androida jedan je od najsigurnijih načina da se zaštitite od vraćanja izbrisanih podataka. Na taj način podaci će biti izmiješani, a pristup će im biti moguć jedino ukucavanjem specijalne šifre, koda ili ključa. Kod većine Android uređaja obavezno je postojanje Google enkripcije koja omogućava maksimalnu sigurnost. Ukoliko se radio o Android 5.0 verziji i slabijoj, šifriranje se radi ručno u postavkama sigurnosti pod opcijom “Encrypt phone”.

Prepišite odbačene podatke

Nakon šifriranja telefona, vraćanja na fabričke postavke i brisanja, treba se pobrinuti da tek obrisani podaci postanu potpuno neupotrebljivi prepisivanjem novih ‘junk’ podataka. Nakon pokretanja Androida treba izbjegavati prijavljivanje na Google naloge i bilo bi poželjno snimiti najduži mogući video, sve dok memorija telefona ne bude potpuno zauzeta. Nakon toga treba uraditi još jedan reset, odnosno vraćanje na fabričke postavke.

Ponovite postupak

Ukoliko ste paranoični, prije prodaje ili poklanjanja mobilnog telefona, za svaki slučaj ponovite još jednom cijeli proces.

IZVORB92
PODIJELI