Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počinje televizijska revolucija, stižu HDR televizori

hdr-tv-ces

Na ekstravagantnim prezentacijama prvoga dana CES-a, najvećeg svjetskog sajma potrošačke elektronike koji se svake godine održava u Las Vegasu, Samsung i LG najavili su da će svi njihovi novi pametni televizori podržavati HDR (high dynamic range), tehnologiju koju već koristimo na pametnim telefonima i digitalnim fotoaparatima.

HDR televizori reproduciraju miliona boja više nego standardni i razlikuju više nijansi kontrasta pa je slika neusporedivo detaljnija.

Kako piše BBC, HDR televizori na tržište mogu tek sad jer se čekalo da se zakonski definišu standardi koje 4K televizori moraju zadovoljiti da bi se smjeli prodavati s naljepnicama “Ultra HD Premium”.

Bilo je komplikovano jer veliki proizvođači koriste različite tehnologije reprodukcije slike.
Samsung, primjerice, koristi LCD ekrane, a LG ima OLED ekrane. Sad kad su standardi postavljeni, HDR televizore najavljuju i Sony, Panasonic, HiSense, TCL i Sharp.

Proizvođači zadnjih godina reklamiraju 4K rezoluciju, četiri puta veću od HD-a, kao razlog zbog kojega bismo trebali kupiti nove televizore.

Ali mnogi stručnjaci tvrde da će zapravo HDR pravi pomak u kvaliteti slike i približiti je onome što vidimo kad gledamo stvari u stvarnom svijetu, što znači i veću prodaju.

Jednom kad iskusite HDR, kažu, nema povratka, a najjačim adutom za buduću popularnost HDR televizora smatraju prijenose velikih sportskih događaja.