Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Apple nakon četiri godine predstavio svoj novi MacBook

apple

Prošle su četiri godine otkad je Apple posljednji puta ozbiljnije “osvježio” svoju seriju prijenosnih računara.

Čekanje je gotovo. Kompanija iz Cupertina danas je predstavila računar na kojem se radili od 2012., a ujedno je riječ i o 25. godišnjici prvog notebooka koji su izbacili na tržište (PowerBook).

Apple je u kratkim crtama objasnio da je novi 15-inčni MacBook Pro osjetno brži: 60% kod video igara, 130 posto za rad s 3D grafikom i 50% za one koji se bave video montažom.

Novi MacBook Pro je vani i ono o čemu svi pričaju je sekundarni zaslon koji se nalazi između ekrana i tastature.

Apple ga je nazvao Touch Bar, a minijaturni Retina zaslon zamijenio je gornji red funkcijskih tipaka. Radi se zapravo o multitouch screenu uz pomoć kojeg obavljate niz zadataka, ovisno o kontekstu. Dakle, u jednom trenutku je pomoćni alat za obradu fotografija ili mjesto na kojem birate prigodne emoticone tokom dopisivanja s prijateljima.

Naravno, Touch Bar možete prilagoditi vlastitim potrebama klasičnim drag & dropom, a ujedno je riječ o mjestu na kojem je lociran i TouchID.

Radi se o najtanjem i najlakšem Appleovom prijenosnom računalu. Primjerice, 13-inčna verzija široka je samo 14,9 milimetara, a težina je između 1,80 kilograma (15-inčni) i 1,36 kilograma za najmanju verziju (13-inčni).

S obzirom na podužu pauzu, novi je MacBook ispunjen daleko kvalitetnijim i bržim hardverom. Tokom predstavljanja spomenuto je da je zaslon 67% svjetliiji i 67% veći kontrast, a to podrazumijeva i jasnije boje.

Uređaj pokreće Intelov Core i7 procesor s 2133Mhz, AMD-ov Polaris GPU s 4GB VRAMA-a koji daje 2,3x brže grafičke performanse, hard disk ide do 2TB-a i 50% je brži u odnosu na posljednju generaciju, a valja spomenuti i da je uređaj tiši i manje se zagrijava (problem koji su imali raniji uređaji).

Tu je naravno i Siri koja ima i posebnu tipku, a trackpad s Force Touchom dvostruko je veći na 15-inčnom modelu.

https://www.youtube.com/watch?v=wJdeVtnUxuk

Oba modela dolaze s četiri Thunderbolt USB-C porta (USB, VGA, DisplayPort, HDMI), a iz Applea poručuju da baterija s jednim punjenjem može potrajati do deset sati.

MacBook Air nije dobio update (što su neki predviđali) jer MacBook Pro je tanji i lakši.

Što se cijene tiče, 13-inčna verzija s klasičnim funkcijskim tipkama koštat će 1500 dolara i dostupna je od danas. Bolji 13-inčni model s TouchBarom i i5 procesorom koštat će 1800 dolara, a 15-inčna verzija 2400 dolara. Oba modela s Touch Barom u prodaju kreću za dva do tri sedmice.