Računari

nova faza razvoja

Apple počeo probnu proizvodnju AR naočala

12/07/2020

Apple je, čini se, ipak izašao na kraj sa svim takvim izazovima te ljubitelji s kompanije s velikim nestrpljenjem iščekuju konačni proizvod kako bi saznali kako će izgleda i kakve će mogućnosti donijeti takve pametne naočale

Još prije nekoliko godina Tim Cook govorio je o proširenoj stvarnosti kao jednoj od tehnologija budućnosti te je već tada bilo jasno kakvi su planovi kompanije. Nakon toga sve su se češće pojavljivale glasine o njihovim naočalama za AR, a prema novim informacijama, njihov je razvoj ušao u novu fazu. Naime, postigli su veliki napredak u razvoju jedne od najvažnijih komponenta takvog uređaja, poluprozirnih leća koje više nisu u fazi prototipa, već su sada u fazi probne proizvodnje.

Leće bi se trebale koristiti u nekoj vrsti AR uređaja, odnosno u naočalama s podrškom za proširenu stvarnost, no usprkos spomenutom napretku, finalizirane proizvode na tržištu ne treba očekivati prije 2022., odnosno kada su u pitanju AR naočale 2023.

Apple na razvoju poluprozirnih leća radi već nekoliko godina u saradnji s kineskim partnerom Foxconnom, koji je zadužen i za proizvodnju ostalog hardvera kompanije.

Sada kada su Apple i Foxconn utvrdili dizajn novih leća, slijedi tzv. faza “inženjerskog validacijskog testa” tokom koje bi Apple trebao napraviti hiljade jedinica proizvoda na kojima će testirati mogućnosti, kao i njihovu prikladnost za masovnu proizvodnju.

Prema informacijama iz istih izvora, leće koje će se koristiti u Appleovim proizvodima proširene stvarnosti malo su veće u odnosu na klasične leće u naočalama, a sastavljene su od brojnih tankih slojeva. Upravo zbog više takvih tankih slojeva napravljenih od različitih materijala od kojih je svaki osjetljiv na ogrebotine, stvaranje mjehurića i slično, proizvodnja AR leća veoma je izazovna.

Apple je, čini se, ipak izašao na kraj sa svim takvim izazovima te ljubitelji s kompanije s velikim nestrpljenjem iščekuju konačni proizvod kako bi saznali kako će izgleda i kakve će mogućnosti donijeti takve pametne naočale.

Još jedan od izazova koji je navodno podijelio i ekipu u samom Appleu vezan je uz hardver koji će pokretati naočale. Dok dio inženjera smatra da bi se naočale trebale bežično povezivati s drugim uređajima poput iPhonea i iskoristiti procesorsku snagu telefona, drugi smatraju kako bi naočale trebale biti neovisne o drugim uređajima i da bi sav hardver trebao biti integriran u njih. U takvim slučaju, mogućnosti i sposobnosti naočala bile bi slabije u odnosu na modele koji bi iskorištavali neki postojeći i snažniji hardver.

Komentari

Autor: 9to5mac.com

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.