Računari

brojne promjene

Apple predstavio nove MacBook Pro laptope

19/10/2021

Oba modela biće dostupna sa M1 Pri ili Max čipovima, u zavisnosti od kojih će zajedničke memorije biti do 32 ili 64 GB. Što se prostora tiče, u ponudi će biti modeli od 512 GB i 1TB

Apple je predstavio nove modele iz MacBook Pro linije, zajedno za novim M1 čipovima.

MacBook Pro dobio je dugo očekivani redizajn, kako spolja, tako i iznutra. Novo je gotovo sve, od čipova, preko tastature, dizajna kućišta, portova, do ekrana.

Kao uvod u priču o novim Proovima poslužile su nove verzije M1 čipova – M1 Pro i M1 Max.

U pitanju su 10-jezgreni čipovi (8+2) sa po 16 i 32 grafička jezgra, sposobni da u sebi obezbijede 32, odnosno 64GB dijeljene radne memorije. Procesori u M1 Pro i Max brži su od onih u M1 za 70 procenata, uz najmanje dvostruko bolje grafičke performanse. Oba modela moći će da se nabave sa M1 Pro ili M1 Max.

Redizajnirano kućište sada je zaobljeno na donjim ivicama, slične je debljine nego ranije, a po svojim bokovima donosi povratak portova koje je Apple u nekom momentu pokušao zamijeniti USB-C portovima i dodacima.

Novi Proovi prije svega vraćaju MagSafe konektor za punjenje, tu su HDMI, slot za SD karticu, uz USB-C/Thunderbolt 4 portove preko kojih je i dalje moguće puniti uređaj.

U kućište sličnih dimenzija modelu sa ekranom od 13 inča, Apple je spakovao za inč veći ekran, pa sada u ponudi imamo modele od 14 i 16 inča. U pitanju su “Liquid Retina XDR” ekrani, što na Appleovom jeziku znači MiniLED ekrane sa osvježavanjem od 120Hz i velikim dinamičkim opsegom. Nov je i isječak na vrhu ekrana (notch) u koji je smještena 1080p web kamera, ali FaceID uprkos notchu nije stigao na Mek.

Nova generacija MacBook Pro računara stavlja tačku na neuspješni pokušaj dodavanja ekrana na tastaturu, nova tastatura na crnoj pozadini više nema Touchbar.

Oba modela biće dostupna sa M1 Pri ili Max čipovima, u zavisnosti od kojih će zajedničke memorije biti do 32 ili 64 GB. Što se prostora tiče, u ponudi će biti modeli od 512 GB i 1TB prostora, a cijene u SAD kretaće od 1999 dolara za 14-inčni i 2499 dolara za 16-inčni model.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.