Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nije ga napisao čovjek

Božićni govor jednog od najnaprednijih AI robota ostavlja bez teksta

govor

Njegov alternativni božićni govor nije napisao čovjek, već je korišten AI softver koji je generirao odgovore iz miliona različitih unosa kako bi dao odgovor sličan ljudskom

Jedan od najnaprednijih svjetskih AI robota pozabavio se temama kao što su rat u Ukrajini, smrt kraljice Elizabete II i klimatske promjene u “alternativnoj božićnoj poruci” britanskog Channela 4.

U televizijskom obraćanju koje je uslijedilo nakon godišnjeg božićnog govora kralja Charlesa III, AI robot po imenu Ameca – kojeg je razvila britanska firma Engineered Arts sa sjedištem u Cornwallu – govorio je o usponima i padovima u 2022. godini. Riječ je o robotu koji je sposoban za ultrarealistične reakcije te se može nasmiješiti ili namrštiti, treptati, pa čak i namigivati.

U govoru koji je emitiran na Božić, robot je rekao: “Gledam na događaje ove godine s divljenjem i zabrinutošću. Istina je da su mnoge pojave 2022. bile negativne prirode. Vidjeli smo kako ljudi na vlasti podliježu antisemitizmu, korupciji i mržnji. Vidjeli smo kako je narod Ukrajine podvrgnut invaziji i raseljavanju od strane Rusije.”

“Vidjeli smo smrt voljene kraljice Elizabete II. i vidjeli smo kako svijet politike postaje sve kaotičniji u njezinoj odsutnosti. Da ne spominjemo utjecaj pandemije na mentalno zdravlje, rastuću nejednakost između bogatih i siromašnih i sve ekstremnije vremenske uvjete uzrokovane klimatskim promjenama”, rekao je Ameca.

Njegov alternativni božićni govor nije napisao čovjek, već je korišten AI softver koji je generirao odgovore iz miliona različitih unosa kako bi dao odgovor sličan ljudskom.

Ameca osim negativnosti vidi i tračak nade te je pozvao ljude da iskoriste ovaj trenutak kao priliku “za stvaranje svjetlije budućnosti”, te priliku “za učenje i promjenu načina na koji gledamo na svijet”.

Glavni direktor sadržaja Channela 4 Ian Katz rekao je:

“Dok gledamo u budućnost u kojoj će umjetna inteligencija imati sve značajniju ulogu u našim životima, Amecina ‘alternativna božićna poruka’ živopisna je ilustracija i moći i ograničenja ove tehnologije. Unatoč Amecinim nevjerovatno realističnim izrazima lica, pretpostavljam da će većina gledatelja otići uvjerena da ljude neće uskoro zamijeniti AI roboti.”